Index: azonnali leltározást rendeltek el a Természettudomány Múzeumban

POLITIKA
2020 február 24., 10:04

Váratlanul általános leltározást rendelt el a Természettudományi Múzeum vezetése mindenféle indoklás nélkül, írja az Index. A lap információ szerint az összes hadrafogható kurátornak kiadták, hogy heti 3x4 órában leltározzanak a Ludovika épületében. Ilyen korábban még sosem volt, teszik hozzá. A hirtelen intézkedés mögött egyes vélemények szerint csak az állhat, hogy a korábbi hírekkel szemben mégiscsak költöznie kell az intézménynek még idén. Az, hogy a minisztériumból érkezett-e utasítás a leltározásra, vagy a főigazgató túlbuzgóságáról van-e szó, egyelőre nem derült ki.

Január végén robbant a botrány, mikor az Index megírta, hogy a kormány döntött a múzeum költözéséről: január 31-ig el kell hagyniuk a jelenlegi épületet, hogy egy ideiglenes deponálás után Debrecenben nyisson ki újra. A kabinet mindezt egy 2-es típusú kormányhatározatban deklarálta, amit nem kell megjelentetni a Magyar Közlönyben. A múzeum költözése ellen az MTA és Karácsony Gergely főpolgármester is tiltakozott. Miután a főigazgató személyesen egyeztetett a költözésről Orbán Viktorral február közepén, Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár Twitterén közölte:

"a Természettudományi Múzeum marad a Ludovika épületében, a megújított Orczy-park mellett.Nem költözik átmeneti helyre és szabadon látogatható. Ha egyszer kulcsrakészen felépül új, tágasabb otthona, akkor költözik. Legfeljebb évek múlva, és akkor is a költözés után azonnal kinyit."

Update: az Index cikkére közleményben reagált az Emmi. Ebben azt írják, hogy

"a Természettudományi Múzeum továbbra is marad a Ludovika épületében,  évek múlva költözik az állandó helyére. A jelenleg Budapest három eltérő pontján található intézmény egységes és végleges elhelyezése a gyűjtemények revíziója, az állami vagyon felmérése és annak részbeni digitalizálása nélkül elképzelhetetlen.

Az intézmény, mint országos múzeum, hármas feladatát figyelembe véve (tudományos, muzeológiai, ismeretterjesztő) a vezetőség úgy alakította ki a munkabeosztást a revízió kapcsán, hogy egyik funkció se sérüljön.

A Ludovika épületében található gyűjteményi anyag nagy része, közel 1,5 millió példány, növénytári és állattári gyűjteményi anyag, ezek revíziója indul most el, amely a kurátori munka része, muzeológiai alaptevékenység. A revízióra fordított idő mindössze a munkaidő egyharmadát veszi igénybe, tehát a tudományos és ismeretterjesztő tevékenység továbbra is végezhető."