Elkapta a koronavírust az egyik magyar a Diamond Princess hajón

egészség
2020 február 24., 14:18

Pozitív lett a Japán mellett karanténba helyezett hajón dolgozó egyik magyar állampolgár koronavírustesztje, jelentette be Menczer Tamás, a Külügyminisztérium államtitkára hétfőn. Az államtitkár elmondása szerint egyelőre nem lázas és nem köhög. A japán hatóságok még a hajón elkülönítették. Várhatóan két-három napon belül vagy egy kórházba, vagy egy megfigyelőközpontba szállítják át, ahol újabb teszteket végeznek rajta.

A Diamond Princess Jokohamában
photo_camera A Diamond Princess Jokohamában Fotó: Masahiro Sugimoto/The Yomiuri Shimbun

A Diamond Princess üdülőhajón fedélzetén 3700 utas és dolgozó tartózkodott. A tengerjárót azután vonták karantén alá február 5-én Japán mellett, hogy egy Hongkongban kiszálló utasról kiderült: elkapta a vírust. Majd a hajón a fertőzés tovább terjedt.

Végül két hét után, február 19-én feloldották a karantént, így az utasok a következő napokban elhagyták a hajót. Azonban a személyzet jelentős része a hajón maradt. A fedélzeten összesen három magyar állampolgár tartózkodott. Közülük egy magyar testvérpár zenészként, egy harmadik magyar pedig felszolgálóként dolgozott. A másik két magyar tesztje negatív lett.