Elment kórházba ellenőrizni, elkapta-e a koronavírust, most több ezer dolláros tartozása lehet

külföld
2020 február 25., 07:39
photo_camera A Jackson Memorial Hospital.

A Miami Herald tanulságos történetben számolt be arról, mi történik, 

ha a koronavírus találkozik az amerikai egészségügyi rendszerrel.

A Miamiben élő Osmel Martinez Azcue kínai munkaútjáról tért haza, amikor úgy érezte, influenzás. Normális esetben egyszerűen bevett volna valami gyógyszert, most viszont meg akart győződni arról, hogy nem fertőződött-e meg koronavírussal, így kórházba ment. Különösen, mert a hatóságok is erre figyelmeztetnek Kínából hazatérő, betegség tüneteit észlelő emberek esetében, írja a Miami Herald.

A Jackson Memorial Hospitalba ment, de tudta, hogy egészségbiztosítása csak korlátozottan fizet. Ezért először azt mondta, vizsgálják csak meg infleunzára, és ha az pozitív, akkor végezzék el a koronavírus-tesztet. Az influenza pozitív lett, így jött a következő vizsgálat.

Azcue itt jó hírt kapott: a teszt negatív, nem fertőződött meg koronavírussal. Két héttel később viszont megkapta a kórházi számlát, ami 3270 dollárról (körülbelül egymillió forintról) szólt, ebből körülbelül 1400 dollárt (430 ezer forintot) kell személyesen kifizetnie. Ezen kívül be kell mutatnia az elmúlt három év orvosi papírjait a biztosítójának, hogy megmutassa, influenzája nem korábbi problémáiból következett-e, mert ha igen, lehetséges, hogy ennél is többet kell fizetnie.

„Hogyan várhatják el az átlagemberektől, hogy hozzájáruljanak a vírus terjedésének korlátozásához, ha a kórházban 3270 dollárt számolnak fel egy egyszerű vérvizsgálatért?”, mondja Azcue a Miami Herald cikkében.  

Az egészségügyi- és biztosítási rendszer problémái meghatározó témák az idei amerikai elnökválasztáson is.