Szabó István nem veszi át az életműdíját a Magyar Filmakadémiától

KULTÚRA
2020 február 26., 12:33

Nem veszi át Szabó István, a nemzet művésze a Magyar Filmakadémia Egyesület életműdíját, derül ki az egyesület elnökségének szerdai közleményéből. A Magyar Filmakadémia Egyesület tiszteletben tartja és tudomásul veszi Szabó István filmrendező döntését, hogy nem veszi át az életműdíjat. Döntéséről Szabó István szóban tájékoztatta a Magyar Filmakadémia Egyesületet.

Szabó István
photo_camera Szabó István Fotó: Zih Zsolt/MTI/MTVA

Szabó István kitüntetését a közelmúltban többen kritizálták az Oscar- és Kossuth-díjas rendező ügynökmúltja miatt. Február elején Schmidt Mária nyílt levelet írt  Kásler Miklós miniszternek, Fekete Péter államtitkárnak, Káel Csaba filmbiztosnak és L. Simon Lászlónak, hogy a rendező kitüntetése ellen tiltakozzon. „Nyugtassanak meg, hogy a harmadik Orbán-kormány értékrendjébe nem fér bele a kommunista ügynökök magasztalása, tetteik súlyának elbagatellizálása, és mentegetése” - írta a levelében a kormánybiztos. 

Egyben emlékeztette arra, hogy 2006 januárjában az Élet és Irodalomban megjelent, hogy Szabó a III/III-as csoportfőnökség jogelődjének, a II/5-ös, a belső reakció elhárítását végző osztálynak jelentett több éven át a Színház- és Filmművészeti Főiskola hallgatóiról. A rendezőt 1957. február 13-án szervezték be, munkadossziéja szerint 1957 és 1963 között összesen 48 jelentést írt. A megfigyeltek között voltak: Bárdy György, Básti Lajos, Gábor Pál, Jancsó Miklós, Kézdi-Kovács Zsolt, Mécs Károly és Törőcsik Mari.

A Magyar Filmakadémia január végén hozta nyilvánosságra, hogy Béres Ilona, Cserhalmi György, Eperjes Károly, Pécsi Ildikó színészek és Szabó István rendező pályáját életműdíjjal jutalmazza; az ünnepélyes díjátadó a Magyar Filmdíj 2020 - Magyar Mozgókép Szemlén pénteken lesz a Pesti Vigadóban. (MTI)