A budapesti gyógyszerészeti kamara vezetője azt állítja, ő maga írta a koronavírusról szóló levelet

Egészségügy
2020 február 28., 11:15

Az Index nyomán mi is beszámoltunk róla, hogy a Magyar Gyógyszerészeti Kamara budapesti szervezete egy kamu lánclevelet küldött ki a budapesti gyógyszerészeknek. Az Index tippje az volt, hogy a Facebookon szélsebesen terjedő, rengeteg féligazságot és tévedést tartalmazó 'olasz orvos' levelet lehetett a kamara levelének, de kiderült, hogy nem ez a helyzet.

A lap ugyanis elérte a Magyar Gyógyszerészeti Kamara budapesti elnökét, Hetényi Lászlót, aki azt állítja, hogy ő maga írta a tájékoztatót, ami amúgy gyakorlatilag egy az egyben megegyezik az interneten az 'egy olasz orvos a koronavírusról' címmel terjedő szöveggel. Hetényi mindenesetre a lapnak azt állította, hogy tapasztalatai alapján ő írta a levelet. 

Hetényi elmondása szerint nem tudott a Facebookon terjedő lánclevélről, így nem is lehet az a forrása. A levelében szereplő állítások mögé viszont egyetlen bizonyítékot sem vagy forrást sem tudott felsorakoztatni. 

Azt állította, hogy nem tudott a Facebookon terjedő lánclevélről, tehát határozottan nem az volt a forrás; a szöveg az ő műve. Kérdésünkre egyetlen állítást sem tudott bizonyítani, egyetlen forrást sem tudott megjelölni. Mint elmondta, egy szintén gyógyszerész kollégája nézte át a szöveget, mielőtt kiküldték volna az összes budapesti patikának.

Az elnök írt arról is, hogy a honlapról a levelet tegnap reggel vették le, mert közben elkészültek a hivatalos tájékoztató anyagok és így erre már nem volt szükség. 

Közben az Index felé sokan jelezték, hogy számos szervezet, sőt, háziorvos is osztja a hamis lánclevelet. Például a Nagycsaládosok Országos Egyesületének mintegy 200 területi vezetője is megkapta a levelet.

A lap azt írta, hogy a levélben olyan téves, megtévesztő vagy félrevezető állítások szerepelnek a koronavírussal kapcsolatban, mint például: 

  • Ha folyik az orra, és feljön a váladék megfázáskor, akkor nem koronavírusa van
  • A jelenlegi Wuhan-i vírus nem áll ellent a magasabb hőmérsékletnek. Ezért sok meleg teát igyunk. Menjünk napfényre.
  • Viszonylag nagy méretű vírus (400-500 nm átmérőjű), ezért bármilyen arcmaszk ki tudja szűrni
  • A téli ruházatot, amit nem szoktunk naponta kimosni, elég napfényre tenni, hogy elpusztuljon a vírus rajta.