A kormányhivatal szerint pártpolitikai akció, hogy az erzsébetvárosi polgármester külön tájékoztatni akarta a járványról a kerület lakosait

Egészségügy
2020 február 28., 12:42

Igen erős állításokat tett a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos lakossági tájékoztatásról a fővárosi kormányhivatal, akikhez a tisztifőorvosok is tartoznak. 

A kormányhivatal a 444 kérdéseire reagálva szögezte le, hogy a koronavírusról csakis "egycsatornás tájékoztatás" létezhet és hogy "pártpolitikai akciónak" tekintik, ha egy kerületi polgármester gyakorlati információkat kíván adni a laksosságnak a fertőzés elleni védekezésről.

A kormányhivatalnak azután küldtünk kérdéseket, hogy Niedermüller Péter erzsébetvárosi polgármester arról írt Facebook-posztot, hogy találkozót beszélt meg a kerületért felelős tisztifőorvossal, hogy a beszélgetés alapján hiteles és pontos információkat adhasson a lakosságnak a járványról. Csakhogy a megbeszélt találkozó előtt a tisztifőorvos azt közölte vele, hogy a főnökei - vagyis a fővárosi kormányhivatal - letiltották a találkozót, állítólag azzal az indoklással, hogy

"felettesei nem engedélyezték, hogy kijöjjön a kerületbe. Szerintük ugyanis erre nincs szükség, a kormány akcióterve a koronavírus megfékezésére elégséges, egyéb intézkedésekre, egyeztetésekre nincs szükség."

Megkérdeztem a hivatalt, hogy tényleg ez volt-e a találkozó lefújásának az oka, amire a következőket írták:

"Budapest Főváros Kormányhivatala arról tájékoztatja a polgármester urat, hogy a koronavírushelyzettel kapcsolatos intézkedés a Nemzeti Népegészségügyi Központ és a BM Operatív Törzs hatásköre, a kormány, az NNK és az OT is napi rendszerességgel tájékoztatás ad az aktuális helyzetről, információkról pontosan a magyar lakosság hiteles és egycsatornás tájékoztatása érdekében. Magyarországon eddig nem tudunk koronavírus-fertőzéssel diagnosztizált személyről, így értelemszerűen Erzsébetvárosban sem. A kormányhivatal nem kíván pártpolitikai akcióban részt venni."