Két elzárt olasz városban megteltek a kórházak

külföld
2020 február 28., 16:04

Összeomlás szélén állnak a koronavírus-fertőzöttekkel teli kórházak Lombardia vesztegzár alá vont területein, jelentette be az észak-olaszországi tartomány kormányzója. Attilio Fontana tájékoztatása szerint Cremona és Lodi kórházaiból jelentették a vészhelyzetet, ahol ma egyszerre annyi új koronavírus-fertőzöttet kellett elhelyezni, hogy a kórházak teljesen megteltek.

Tájékoztatása szerint az egy hete éjt nappallá téve dolgozó orvosok és ápolók közül már sokan maguk is fertőzöttek. Emellett továbbra is hiány van szájmaszkból, amiből a kormány 35 ezret ígért, de még egyet se szállított le. Az olasz egészségügyi minisztérium időközben már bejelentette, hogy az EU segítségét kéri, hogy legyen elég maszk.

Fontana tájékoztatása szerint a pénteken érkezett új beteg közül tucatnyi állapota súlyos.

Hasonlóan drámai a helyzet Veneto tartományban is, ahol a megbetegedett, kifáradt orvosokat Olaszország más részeiből érkező önkéntesekkel igyekeznek leváltani.

A polgári védelmi hatóság az esti órákban közli ismét a fertőzöttek és esetleges halottak számát. A túlzott pánikkeltés elkerülésére ezentúl naponta csak egyszer hozzák nyilvánosságra az adatokat, amelyek csütörtökön 17 halottról, több mint 650 fertőzöttről szóltak.

Miközben egyre több a fertőzött, a kényszerintézkedéseket már enyhítenék. Milánóban hétfőtől újranyit a dóm, és fontolgatják a lombardiai és venetói iskolák újranyitását is. (MTI)