Menekültek csoportjai indultak Európa felé Törökországban, miután egymásnak estek az oroszok és a törökök Szíriában

POLITIKA
2020 február 28., 20:35
photo_camera Menekültek szállnak fel Isztambul külvárosában egy határ felé induló buszra pénteken. Fotó: Diego Cupolo/NurPhoto

Török híradófelvételek szerint menekültek csoportjai indultak el az országon belül Európa irányába, miután Törökország közölte, hogy nem szándékozik a továbbiakban betartani az Unióval kötött menekültügyi egyezményét, amiben a szíriai és egyéb menekültek befogadását és tovább nem engedését vállalták. A török kormányszóvivő arra panaszkodott, hogy országa nem kap elég segítséget a menekülthelyzet kezeléséhez. A törökökkel határos két EU-tagország, Bulgária és Görögország megerősítette az érintett határszakaszainak védelmét.

Egyelőre nem világos, hogy komoly menekülthullámról van-e szó, vagy a török diplomácia akar-e nyomást gyakorolni az EU-ra és Amerikára, hogy nagyobb támogatást kapjanak az oroszokkal szemben frissen eszkalálódott konfliktusukban.

A lépés közvetlen kiváltó oka ugyanis az, hogy a szíriai Idlib környékén, az utolsó olyan helyszínen, ahol a szír ellenzéki miliciáknak értelmezhető területek vannak a kezén, az oroszok által támogatott szír kormánycsapatok a város ostroma közben, egy bombatámadásban megöltek 33 török katonát.

A helyzet igen komoly: az ENSZ biztonsági tanácsa össze fog ülni az ügyben, az EU külügyi főképviselője, Josep Borell pedig azt nyilatkozta, hogy  a helyzet azzal fenyeget, hogy jelentős, nyílt nemzetközi katonai konfrontáció” robbanjon ki miatta. Mármint Orosz- és Törökország között.

photo_camera Pénteken útra kelő menekültek az Égei tengeren, a görögországi Leszbosz szigete közelében. Fotó: BULENT KILIC/AFP

Török tévéadások szerint a görög szárazföldi határnál található Edirne városa mellett gyalogosan a határ felé igyekvő csoportokat láttak, míg az Égei tenger partján, a görög Leszbosz szigete közelében gumicsónakokkal készültek vízre szállni menekültek. 

Kirjakosz Micotakisz görög miniszterelnök megerősítette, hogy “jelentős számú” menekült gyűlt össze a határnál, de határozottan közölte azt is, hogy nem fogják tolerálni, hogy bárki illegálisan lépjen be Görögországba. Az ellenőrzést mind a szárazföldi, mind a tengeri határon megerősítették. 

Fehrettin Altun török kormányszóvivő arról beszélt, hogy a menekültek mostantól Európa és a világ problémái is és hogy Törökországnak nincs más választása, mint lazítani a határellenőrzésen, mert nem kaptak elég segítséget a szír menekültek ellátásához. De ez akár zsarolás is lehet, mivel Borell szerint Mevlut Cavusoglu török külügyminiszter közben arról biztosította, hogy országa elkötelezett marad az egyezmény betartása mellett.

Ami az orosz-török konfliktust illeti, pénteken a két elnök, Erdogan és Putyin személyesen beszéltek egymással telefonon és arra jutottak, hogy a helyzet normaéizálásához toábbi lépésekre lesz szükség. Személyes csúcstalálkozó sem kizárt. Közben a NATO és az Egyesült Államok vezetői egymásra licitálva nyugtatgatták a törököket. Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára “erős politikai és gyakorlati támogatást” ígért, míg az amerikaiak arról beszéltek, hogy Törökország mellett állnak.

(via BBC)