Békemegállapodást írtak alá az amerikaiak és a tálibok Dohában

külföld
2020 február 29., 13:42

Az Egyesült Államok és az afganisztáni tálib vezetői aláírták szombaton Dohában a történelmi jelentőségű békemegállapodást, amely remények szerint fontos lépés lesz a 18 éve dúló afganisztáni háború lezárásában.

Zalmay Khalizad, az Egyesült Államok afganisztáni különmegbízottja és a Talibán egyik alapítója, Abdul Ghani Baradar
photo_camera Zalmay Khalizad, az Egyesült Államok afganisztáni különmegbízottja és a Talibán egyik alapítója, Abdul Ghani Baradar Fotó: GIUSEPPE CACACE/AFP

A megállapodást Zalmay Khalizad, az Egyesült Államok afganisztáni különmegbízottja írta alá Abdul Gáni Baradar tálib mollával. A dokumentum értelmében az amerikai katonák fokozatosan, 14 hónapon belül kivonulnak Afganisztánból, cserében pedig biztonsági garanciákat kapnak, továbbá ígéretet a tálibok és a kabuli kormány közötti párbeszéd azonnali megkezdésére.
A dohai aláírási ceremónián mintegy 30 ország képviseltette magát. Az amerikai küldöttség tagja volt Mike Pompeo amerikai külügyminiszter és a védelmi tárca vezetője, Mark Esper is. Jelen volt az aláírási ceremónián Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is, aki közölte, hogy a NATO támogatja az amerikai-tálib békemegállapodást, amelynek kimunkálásán másfél éven át dolgoztak az amerikaiak és a tálibok képviselői.

(MTI/Reuters)