Az abortusz engedélyezését kezdeményezi az argentin elnök

külföld
2020 március 02., 14:23

Alberto Fernández argentin elnök bejelentette, hogy 10 napon belül beterjeszt egy törvényjavaslatot a kongresszusnak, ami legalizálná az abortuszt. A decemberben felesküdött elnök korábban azt mondta, hogy az abortusz közegészségügyi kérdés.  Fernández szerint a 21. században minden társadalomnak tiszteletben kell tartania a tagjai egyéni választásait, hogy  szabadon dönthessenek a testükről. 

Alberto Fernandez
photo_camera Alberto Fernandez Fotó: STEPHANE DE SAKUTIN/AFP

Ha a törvényt megszavazzák, Argentína lesz a legnagyobb ország Latin-Amerikában, ahol engedélyezték a beavatkozást. A mostani szabályok szerint csak akkor lehet megszakítani a terhességet, ha nemi erőszak áldozatáról van szó, vagy az anya élete veszélyben van. Fernández egy szexuális felvilágosítással foglalkozó programot is el akar indítani.

Az abortusz témája azután került elő újra a közbeszédben, hogy egy megerőszakolt 11 éves lány császármetszéssel szült. A lány, akit a nagyanyja 65 éves élettársa erőszakolt meg, hiába kért engedélyt a terhesség megszakítására, azt folyamatosan elutasították, mivel nem tudták megállapítani, ki a hivatalos gyámja. 

2018-ben az argentin szenátus szűk többséggel már megszavazott egy törvényt, ami az első 14 hétben engedélyezte volna a terhességmegszakítást, de aztán a kongresszus elutasította. (BBC)