Gyurcsány azért támadta az EU-t, mert nincs epidemológiai központja, pedig annyira van, hogy Gyurcsány államtitkára volt az első elnöke

idióta rekordok
2020 március 02., 13:39

A DK vasárnapi pártkongresszusán az újraválasztott elnök, Gyurcsány Ferenc beszéde közben ritka pillanatot élhettünk át. Az elkötelezetten EU-, sőt Európai Egyesült Államok-párti politikus az Uniót kritizálta a koronavírus-járvány miatt. Azon belül azért, hogy nincs fertőző betegségekkel foglakozó európai szervezet. Beszámolómban így idéztem fel a pillanatot:

“Van Európának epidemológiai központja? “ - tette fel a szónoki kérdést egy orvosszakmailag kifogástalan pedigréjű bölömbika számonkérő hangján. “Nincs” - suttogtam magam elé a felismeréstől lefagyva, többszáz lesokkolt hallgatótársammal együtt. 

Nagy mázlija az Európai Uniónak, hogy Orbán Viktor után még egy ekkora formátumú magyar reformer segít neki megújulni.

Csakhogy - mint arra olvasónk, Balázs felhívta a figyelmemet - az EU-nak baromira van epidemológiai, vagyis fertőző betegségekkel foglalkozó központja. Úgy hívják, hogy European Centre for Disease Prevention and Control, magyar nevén az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ.

A szervezetet öndefiníciója szerint kifejezetten a fertőző betegségek elleni közös védekezés megszervezésére hozták létre. És ami a legjobb, az ECDC alapító igazgatója egy magyar, Jakab Zsuzsanna volt

Nem is akármilyen magyar: 

az azt megelőzően nemzetközi szervezeteknél dolgozó szakember Gyurcsány Ferenc első kormányának egészségügyi államtitkára volt, 

innen pályázta meg és nyerte el az ECDC vezetői posztját 2005-ben. Ami annak idején ráadásul igazi bombahír volt, Jakab volt ugyanis az első a 2004-ben frissen csatlakozott 10 új uniós tagország polgárai közül, aki EU-s intézményt vezethetett.

update: Jelentkezett a DK, akik a következő reakciót küldték a cikkhez:

"Gyurcsány Ferenc természetesen tisztában van az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ létezésével, az említett epidemológiai központ azonban csupán koordinációs központként működik jelenleg az Európai Unióban, mely információcserére -, átadásra, tájékoztatásra ugyan alkalmas lehet, de valódi jogkörökkel nem rendelkezik. Gyurcsány Ferenc éppen ezért egy olyan közös EU-s hatóság létrehozására tett javaslatot a beszédében, amely határokon átnyúló, valódi jogkörökkel rendelkezne, amely tényleges intézkedésre, eljárás lefolytatására, majd döntéshozatalra nem csak képes, de jogosult is lenne egy Európát is érintő járvány esetén."