Módosította a protokollt a tisztifőorvos, hogy a fertőzésgyanús betegek fizikailag ne találkozzanak a háziorvosokkal

Egészségügy
2020 március 02., 17:24

A járványügyi helyzet folyamatos változása miatt hétfőn ismét módosította a korábban kiadott eljárásrendet az országos tisztifőorvos. Tekintettel a nemzetközi tapasztalatokra, amelyek szerint indokolt az egészségügyi dolgozók fokozott védelme,

az új szabályozás nemcsak a (potenciális) beteget, hanem az alapellátó orvost is védi, valamint biztosítja, hogy az általános betegellátás se sérüljön.Mindenkit arra kérnek, aki önmagát fertőzöttnek tekinti, maradjon otthon és telefonon hívja háziorvosát vagy a központi háziorvosi ügyeletet.

Az eljárásrend ezért arra helyezi a hangsúlyt, hogy a háziorvos és a koronavírus-megbetegedés szempontjából gyanús páciens fizikailag ne találkozzon.A lehetséges fertőzöttségre gyanús páciens kikérdezése az eljárásrend mellékleteként rendelkezésre bocsátott kérdéssor, úgynevezett csekklista szerint történik. Amennyiben a kikérdezés során a háziorvos koronagyanúsnak ítéli a pácienst, az Országos Mentőszolgálattól az erre a célra biztosított telefonszámon kéri az illető szállítását a területileg illetékes fertőzőosztályra. Ott megvárják a laboratóriumi vizsgálat eredményét. Ha az pozitív, akkor a beteget a Szent László kórházba kell vinni. (via MTI)