Ameddig lehetett, Kína cenzúrázta a koronavírusról szóló híreket

külföld
2020 március 03., 20:47

Kína hetekig cenzúrázott az interneten az új koronavírussal kapcsolatban megjelenő minden hivatkozást, mielőtt hivatalosan is beismerte, milyen kiterjedt a járvány - állítja egy kedden Kanadában közzétett tanulmány. A vírus már decemberben megjelent a közép-kínai Vuhanban, amelynek mintegy 11 millió lakója január vége óta van karanténban. 

A betegség súlyosságát azonban csak január 20-án ismerték be nyilvánosan, amikor Hszi Csing-pin elnök utasítást adott a felszámolására.A Torontói Egyetem intézeteként működő, az információellenőrzésre szakosodott Citizen Lab szerint az olyan általános kifejezések, mint az ismeretlen vuhani tüdőgyulladás vagy a vuhani egészségügyi bizottság már a járvány első heteitől tabuk voltak több kínai internetes alkalmazásban.

Kínában bevett gyakorlat , hogy  a stabilitás nevében az internetes cégek megtisztítják a politikailag kényes vagy nem kívánatos, gyakran „híresztelésnek” minősített tartalmakat.A vírus megjelentése után a vészharangot megkongató több orvost vádolt meg a rendőrség rémhírterjesztéssel. Közöttük volt az már nemzeti hősként tisztelt Li Ven-liang is, aki február elején halt bele a vírus okozta betegségbe.

Halálhírére szokatlan bejegyzések tömegei követelték a szólásszabadságot a közösségi médiában, illetve bírálták a vuhani tartományi vezetőket, akiket az információ eltussolásával vádoltak. Több vezetőt menesztettek is állásából.

December vége és február közepe között a Citizen Lab több mint 500 blokkolt kulcsszót és mondatot talált YY élő videómegosztó portálon és az igen népszerű WeChat üzenetküldő alkalmazáson. A  WeChat Kína egyik legnépszerűbb üzenetküldő alkalmazása, havonta több mint egymilliárd felhasználóval, január elejétől 500 kulcsszót cenzúrázott. 

Egyes cenzúrázott szavak később hivatalossá vált értesülésekre vonatkoztak, mint például a vírus emberről emberre terjedésére.A két alkalmazásban is kulcsszavak széles skáláját cenzúráztak, ezek között voltak a kínai vezetőket bíráló megjegyzések, illetve a tényekre vonatkozó információk. A Citizen Lab megfigyelései szerint február 14-én például a tüdőgyulladás, "a betegség megfékezése és megelőzése", a vírus és az orvosi folyóirat szavakat tartalmazó üzeneteket cenzúrázták.

Sajátos esetről van szó, amikor az információáradás gátlása elméletileg károsíthatja a közegészséget” - jelentette ki Lotus Ruan, a Citizen Lab kutatója. Február eleje óta Hszi Csin-ping az online viták még szorosabb ellenőrzését szorgalmazta, hogy pozitív energiát és stabilitást biztosítsanak az országnak. (Financial Times/MTI)