Gyurcsány hétfőn együtt ebédelt Horváth Csabával, az MSZP fővárosi frakcióvezetőjével

politika
2020 március 03., 09:05
comments 217

Pár órával azután, hogy a DK vasárnapi kongresszusán személyesen is bemutatták a pártba az MSZP-ből váratlanul átlépő két budapesti kerületi polgármestert, és pár órával azelőtt, hogy Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke hétfőn este az ATV-ben bejelentette, hogy három komplett vidéki MSZP-szervezet készül átlépni a DK-ba

Gyurcsány hétfőn együtt ebédelt Horváth Csabával, Zugló MSZP-s polgármesterével, a párt budapesti frakcióvezetőjével a belvárosi És Bisztróban. 

Egy ismerősöm is ott ebédelt a Kempinski szálló aljában található magyaros-bécsies stílusú étteremben és le is fotózta őket:

A találkozó tényét Horváth, a négy megmaradt budapesti MSZP-s polgármester egyike a kérdésemre utólag meg is erősítette. Horváth Csaba szerint a találkozónak nem volt semmi köze az átlépésekhez, a szocialista politikus elmondása szerint rendszeresen szokott együtt ebédelni Gyurcsánnyal. 

Horváth azt mondta, hogy Gyurcsány az ebéden nem csábította őt átlépésre, sőt a DK elnöke arról beszélt neki, hogy Szaniszló Sándor és Kiss László polgármesterek átlépését sem ő kezdeményezte, hanem az érintettek jelentkeztek a DK-nál. Horváth egy szűk héttel ezelőtt, az MSZP-t sokkoló pártcsere után azt nyilatkozta, hogy őt nem kereste meg a DK ajánlattal és azzal viccelt, hogy május 32-én fog átlépni.

Bárki szervezte is le, a két fővárosi MSZP-s polgármester átlépése alaposan átrajzolta az erőviszonyokat a fővárosi közgyűlés ellenzéki térfelén. Tíz nappal ezelőtt még úgy nézett ki a helyzet a szűk  ellenzéki többségű testületben, hogy a messze legnagyobb, héttagú nemfideszes frakciója az MSZP-nek volt Horváth vezetésével, őket követte a durván feleakkora, négy-négy tagot számláló DK- és Momentum-frakció, a kétfős Párbeszéd-képviselőcsoport és a frakción kívüli Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester. Nem egészen két héttel később - közgyűlési szinten - már a DK a legnagyobb fővárosi párt a hatfős frakciójával, megelőzve az 5 MSZP-st és a 4 momentumost.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.