Amnesty: Az iráni hatóságok 23 gyereket öltek meg a novemberi tüntetéseken

külföld
2020 március 04., 07:15

Huszonhárom gyerek halt meg az iráni kormányellenes tüntetéseken novemberben, mindnyájukat a hatóságok ölték meg, írja az Amnesty International emberi jogi szervezet jelentése. 22-en közülük fiúk voltak, mindnyájan 12-17 évesek, míg az egyetlen lány áldozat 8-12 éves volt. 

Az Amnesty szerint azért haltak meg, mert az iráni hatóságok törvénytelen módon éles lőszert használtak fegyvertelen tüntetőkkel és járókelőkkel szemben.Ezért azt követelik, független vizsgálatban állapítsák meg, kik adtak parancsot erre, majd a gyanúsítottakat vessék alá tisztességes bírósági eljárásnak. Az Amnesty azt állítja, értesítették az iráni belügyminisztert is, de egyelőre semmilyen választ nem kaptak. Ehelyett néhány áldozat rokonaitól úgy értesültek, a titkosszolgálat és más hatóságok folyamatosan próbálják elhallgattatni őket. 

photo_camera Fotó: -/AFP

A szervezet videókra, fényképekre, halotti anyakönyvi kivonatokra, szemtanúkra, az áldozatok hozzátartozóira, emberi jogi aktivistákra és újságírókra alapozva készítette a jelentést. 

A huszonhárom gyerek közül tizenketten november 16-án, nyolcan 17-én, hárman pedig 18-án haltak meg, összesen tizenhárom különböző városban. 

Novemberben azért indult titakozási hullám Iránban, mert minden előzetes tájékoztatás nélkül háromszorosára emelték a benzin árát. Az Amnesty szerint 304-en haltak meg az összecsapásokban, amit az iráni vezetés tagad. (France24)