Pár nappal a békemegállapodás aláírása után tálib állásokat bombáztak az amerikaiak

külföld
2020 március 04., 12:48

Légicsapásokat hajtott végre az Egyesült Államok tálib állások ellen Afganisztánban. Ezt az amerikai hadsereg szóvivője jelentette be szerdán, egy nappal azután, hogy Donald Trump amerikai elnök tálib vezetőkkel beszélt telefonon és pár nappal azután, hogy az amerikaiak és a tálibok aláírtak egy megállapodást, melynek célja, hogy véget vessenek a 19 éve zajló háborúnak, írja az Al Jazeera

A szerdai amerikai bejelentés szerint a légierő a nap folyamán Helmand, régióban ütött rajta olyan tálib harcosokon, akik az afgán állami védelmi erők állásait támadták. Az amerikaiak szerint ez egy védekező jellegű csapás volt. 

Tálib harcosok ünneplik a megállapodás aláírását március 2-án
photo_camera Tálib harcosok ünneplik a megállapodás aláírását március 2-án Fotó: Wali Sabawoon/NurPhoto

Sonny Leggett ezredes szerint a tálib vezetés a megállapodás aláírásakor azt ígérte, hogy mérsékelni fogják az erőszakot, és az Egyesült Államok elkötelezett a béke mellett, ugyanakkor a táliboknak fel kell hagyniuk a „felesleges támadásokkal” és tartaniuk kell magukat a megállapodáshoz. 

A megállapodást több mint másfél évnyi egyeztetések előzték meg, és elvileg ez nyitná meg az utat az amerikai és a NATO csapatok kivonása felé is. 

A tálibok szerdán legalább 16 afgán katonával és rendőrrel végeztek afgán kormányzati források beszámolója szerint, miután három ellenőrzőponton is rajtaütöttek. 

Ezek a történések is mutatják, hogy meglehetősen döcögős út áll a születőfélben lévő afgán békemegállapodás előtt, amit nehezít az is, hogy rögtön konfliktussal indult a tálibok és az afgán kormány között egy, a tálibok által felvetett fogolycsere ötlete. A két fél között a hivatalos tárgyalások elvileg március 10-én indulnak majd el. 

Donald Trump amerikai elnök kedden arról beszélt, hogy „nagyon jót beszélgetett” a tálib főtárgyalóval, Mullah Abdul Ghani Baradarral. Összesen 35 percet beszéltek telefonon, és feltehetően ez volt a valaha lezajlott első közvetlen beszélgetés egy amerikai elnök és egy tálib tisztviselő között. 

A tálibok közleménye szerint Trump azt közölte Baradarral, hogy az amerikai külügyminiszter, Mike Pompeo hamarosan beszélni fog az afgán elnökkel, Ashraf Ghanival, hogy elhárítsák az összes akadályt, ami jelenleg a tárgyalások útjában állnak. 

A tálibok már korábban jelezték, hogy nem kezdik el a tárgyalásokat az afgán kormánnyal, amíg ötezer foglyukat szabadon nem engedik.