Franciaországban elkezdték a tervezést az országos járványra

külföld
2020 március 05., 16:15

Csütörtökön újabb országban, Dél-Afrikában jelent meg az új koronavírus. A helyi hatóságok tájékoztatása szerint egy 38 éves férfi a fertőzött, aki nemrég egy tízfős társaság tagjaként a nejével Olaszországban járt, ahonnan március 1-én tért haza. Két nappal később jelentkezett a háziorvosánál lázzal, fejfájással, torokgyulladással és köhögéssel. A hatóságok most megpróbálják felderíteni, hogy kikkel kerülhetett kapcsolatba hazatérése óta.

Franciaországban a Le Monde értesülései szerint a kormány már megkezdte a tárgyalásokat a védekezés harmadik fázisának bevezetéséről. Ezt abban az esetben vezetnék be, ha a járvány országossá válna. A védekezésnek ebben a szakaszában már bezárhatják az iskolákat és más közintézményeket.

Londonban nagytakarítást tartanak a HSBC bank kutatórészlegén, mert az egyik alkalmazottjuknál kimutatták a koronavírust. Az érintett dolgozó már a hétvégén tájékoztatta erről a munkaadóját, ahol azokat, összesen száz dolgozót, akik kapcsolatba kerülhettek vele, arra kérték, hogy maradjanak otthon.

Görögországban csütörtökön 31-re nőtt a fertőzöttek száma, miután 21 olyan embernél is kimutatták a vírust, akik a kilencedikként regisztrált fertőzöttel álltak kapcsolatban.

Németországban az iparszövetség arra figyelmeztetett, hogy a járvány miatt a német gazdaság recesszióba fordulhat. „A növekedés megállhat” – írta első negyedéves riportjában a szervezet.

A várható gazdasági nehézségek mellett járványszempontból akutabb problémát jelent az európai országok függősége az ázsiai gyógyszeripartól. Franciaország például a gyógyszeralapok kb. 40 százalékát Kínából szerzi be. Ez máris problémát jelent, uniós és gyógyszeripari tisztviselők szerint már látszanak fennakadások az ellátási láncban, legyen szó gyógyszerekről vagy arcvédő maszkokról.

Az Egyesült Államokban Washington államban, ahol a legsúlyosabb a járvány, a hatóságok bezárták egy olyan körzet iskoláit, ahol húszezer diák tanul. Az Amazon pedig azt kérte a járvány sújtotta térségben élő munkavállalóitól, hogy aki csak teheti, dolgozzon otthonról. Abban az időseket ápoló otthonban, ahol már többen életüket vesztették, a szövetségi hatóságok is nyomozást kezdtek.

A járvány közben a keleti parti államokban is terjed, New Yorkban csütörtökre már 11 fertőzöttet azonosítottak. Egyiküknél ráadásul nem sikerült megállapítani, hogy hogyan fertőződhetett meg. Kaliforniában a Parti Őrség egységei szállítottak tesztkészleteket a Grand Princess óceánjáróra, melynek egyik utasa a partra szállás után életét vesztette a fertőzésben

A megszállt Ciszjordániában a palesztin hatóság lezárt minden templomot és mecsetet a zarándokok népszerű úticéljában, Betlehemben, miután a város egyik szállodájában találtak egy vendéget, aki talán beteg.

Csütörtökön már Egyiptom is bejelentette, hogy van egy fertőzött állampolgára. Az ország népesedési és egészségügyi minisztériuma szerint a 44 éves egyiptomi állampolgár Szerbiából tért haza Franciaországon át, ahol 12 órát várakozott. Az egyiptomi hatóságok ezidáig tagadták, hogy két fertőzött külföldin kívül lenne beteg az országban - miközben már több olyan eset is ismert, amikor Egyiptomból hazatérő turistáknál mutatták ki a vírust. A Le Monde szerint például a franciaországi La Balme-de-Sillingy-ben húsz betegből 11-nél „egy egyiptomi utazás volt a fertőzés forrása”.