Gyurcsány Ferenc szerint a Jobbik és az MSZP 2022-ben is érdemi támogatottsággal bíró pártok lesznek

POLITIKA
2020 március 05., 07:23

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke interjút adott a Magyar Narancsnak. Ebben egyebek mellett arról beszélt, hogy a DK nem fejvadászok pártja, nem csábítgatják a többi ellenzéki párt polgármestereit az átlépésre. A volt miniszterelnök ezt a közelmúltban a DK-ba átlépő MSZP-s polgármesterekkel kapcsolatban jegyezte meg, szerinte ezek a polgármesterek jöttek hozzá az átlépési szándékukkal, nem a DK kereste őket. Gyurcsány azt állította, ő Tóth Bertalan MSZP-elnökkel is meg akarta beszélni ezt, de a polgármesterek átlépéséről szóló hírek végül már korábban kiszivárogtak.

Arra, hogy az LMP-s Ungár Péter az átlépések miatt kritizálta a DK-t, Gyurcsány csak annyit mondott, ő sem mondott egy szót sem, amikor a volt MSZP-s Demeter Márta beült az LMP-be.

A mostani belső harcok azonban Gyurcsány szerint is ártanak az ellenzéknek, ezért is kellene ezeket minél hamarabb lezárni. Szerinte az ellenzéki együttműködésnek két vitás pontja van, az egyik az, hogy a DK 2022-ben egy közös ellenzéki listát akar, az ellenzék más pártjai viszont nem akarnak a DK-val egy listán szerepelni. A másik vitás pont pedig a fővárosi együttműködés, amivel kapcsolatban Gyurcsány a színházak ügyéről beszélt, és azt mondta, a városvezetés lényegében ráerőltette a budapesti DK-ra a kormánnyal kötött megállapodást színházügyben, holott ez a pártnak nem elfogadható. A DK ráadásul még a saját javaslatát sem dolgozhatta ki abban a kérdésben, hogyan pénzelhetne a főváros több budapesti színházat annak érdekében, hogy azok működésébe a kormány semmilyen szinten ne szólhasson bele.

Gyurcsány szerint az MSZP és a Jobbik 2022-ben is érdemi támogatottsággal bíró pártok lesznek, de az is biztos, hogy a 2 év múlva esedékes választáson alakulni fog a magyar pártstruktúra.