6 milliárdos veszteséget termelt Mészáros Lőrincék gyára

politika
2020 március 06., 09:50

Közép-Kelet-Európa egyik legnagyobb izocukor előállítója, a tiszapüspöki Kall Ingredients Kft eredménye elég gyászos lett - írja a 24.hu. A cég Mészáros egyik legnagyobb vállalata, március elején adta le a mérlegét, amiben a szeptember 30-ával záruló pénzügyi évben 73,6 millió euró, azaz 25 milliárd forint árbevételt és 17,481 millió euró, durván 5,9 milliárd forint veszteséget mutattak ki. Ezzel az alapítása óta összesen már 7,5 milliárd forint mínusznál jár.

photo_camera Fotó: botost/444.hu

Ahogy a Mátrai Erőműben, ebben a gyárban is tulajdonostárs a magyar állam, de egyelőre csak a veszteség közös. A Mátrai Erőműből már kimenekítették Mészárost, de a mai napig nem tudható, hogy mennyit fizettek neki a szintén veszteséges cégért.

Ahogy arról a 24.hu korábban is írt, a cég 60 milliárdos állami hitelt kapott vissza nem térítendő támogatás, illetve tőkeemelés révén.

Ráadásul tavaly az MFB Invest Zrt. 5,6 milliárd forinttal beszállt a Kall Ingredientsbe. Akkoriban azt közölték, hogy ezért cserébe az állami cég 17 százalékos részt szerez az izocukorgyárban, a mostani mérlegbeszámolóból viszont az derül ki, hogy ennél kevesebb az állami tulajdonrész, csupán 13 százalék. A részvények 87 százalékát Mészárosék Opus Global Nyrt.-je jegyzi.