A gödöllői koronavírusos hallgató ment színházba szombaton

Egészségügy
2020 március 06., 15:24

Bár Magyarországon eddig viszonylag kevés (négy) koronavírussal fertőzött beteget azonosítottak, mégis egymásnak ellentmondó információk is keringenek azzal kapcsolatban, hogy melyikük, mikor, hol, mit csinált. Különösen a két iráni hallgató esetét nehéz követni. 

Délután megírtuk, hogy az egyikük február 29-én elment egy kortárs művészeti előadásra az Artus Stúdióba, a színház közleménye szerint a feleségével együtt. A színház majdnem egy héttel később, március 5-én értesült róla, hogy a férfinél azonosították a koronavírust, ezért a hivatalok útmutatása alapján az összes nézőt értesítették. 

A közleményből nem derült ki egyértelműen, hogy a Semmelweis Egyetemre, vagy a gödöllői Szent István Egyetemre (SZIE) járó hallgató nézte-e meg az előadást. 

photo_camera A Szent István Egyetem központi épülete Gödöllőn Fotó: Jászai Csaba/MTI/MTVA

Korábban a SZIE közölte, hogy az ő hallgatójuk február 28-án érkezett haza Iránból, ami fertőzött területnek számít, és az egyetemi utasításoknak megfelelően jelentkezett is a kórházban. „A doktorandusz a visszaérkezését követően budapesti albérletében önkéntes karanténba vonult, egyetlen egyetemi campust sem látogatott meg, sem Gödöllőn, sem Budapesten” - írta az egyetem. 

Ebből arra következtettünk, hogy a semmelweises hallgató mehetett 29-én színházba. 

Az Artus Stúdiótól viszont most megtudtuk, hogy a gödöllői hallgató volt ott az előadáson, ami azt jelenti, hogy teljesen mégsem vonult önkéntes karanténba, legalábbis nem 28-án.Péntek délután Müller Cecília országos tisztifőorvos is arról beszélt, hogy a gödöllői doktorandusz betartotta az utasításokat, és a felesége az egyetlen szoros kontaktja. Pedig a sajtótájékoztató idején már tudni lehetett, hogy csütörtökön az előadás többi nézőjét is értesítették az ügyről, és a hatóságok is elkezdték felvenni velük a kapcsolatot, még ha ők nem is számítanak szoros kontaktnak. 

Még mindig nem világos, mikor ment orvoshoz a semmelweises hallgató

A semmelweises beteg február 22-én érkezett Magyarországra, de az  továbbra sem világos, hogy mikor jelentkezett orvosi vizsgálatra. Kásler Miklós miniszter csütörtökön azt mondta, február 24-én, az egyetem szerint viszont csak 28-án hívta fel a Semmelweis Kft. call centerét, és március 2-án ment orvoshoz. 

Rákérdeztünk az egyetemnél az ellentmondásra, de csak annyit mondtak, hogy tartják magukat ahhoz, amit a közleményben írtak, és hozzátették, hogy nagyon fontos volt az ügyben a háziorvosuk szakértelme.

Müller pénteki sajtótájékoztatóján már nem került szóba ez a dátum, viszont kiderült, hogy február 28-án születésnapi partira ment, ahol húsz emberrel érintkezett, őket kikérdezték és elkülönítették. Ugyanígy a teheráni repülőjáratok utaslistáját is lekérték, onnan eddig kilenc kontaktszemélyt azonosítottak.