Erdoğan nehezen viseli, hogy míg Görögországot 700, őt Idlibben csak 25 millió euróval támogatná az EU

külföld
2020 március 06., 17:06

Hogy a török-görög határ "nyitva van-e vagy már zárva, nekünk nincs időnk vitázni, a téma le van zárva, a kapukat ezennel megnyitottuk" - mondta Recep Tayyip  Erdoğan török újságíróknak, miközben repülőgépen hazafelé tartott Moszkvából, ahol a szíriai Idlib tartományban éleződő török-orosz konfliktus időleges rendezéséről tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

A kommentár Erdoğannak azzal a múlt csütörtöki intézkedésével kapcsolatos, amellyel megnyitotta Törökország nyugati határait az Európa felé igyekvő menekültek előtt, ezzel gyakorlatilag felrúgva az Európai Unió és Törökország között 2016 óta érvényben lévő megállapodását a menekültek feltartóztatásáról.

A török elnök az újságírókkal közölte, Törökország továbbra is szabad utat enged azoknak a menekülteknek, akik Európa felé akarnak menni.

„A menekültek addig jutnak el, amíg tudnak, mi nem kényszerítjük őket távozásra, saját meggondolásból teszik” - mondta.

Az azonban látszik, hogy azokat a menekülteket, akik eljutottak az EU (és Görögország) határához, de a görög határőrök visszatolják őket, már nem fogadja tárt karokkal Törökország.

A török kormány ugyanis csütörtökön döntött arról, hogy ezer fős katonai kontingenst küld a görög határra, akiknek az lesz a feladatuk, hogy feltartóztassák a görög határról visszariasztott embereket.

Így gyakorlatilag két tűz közé kerülhet a görög-török határon feltorlódott több tízezer menekült.

Erdoğan elnök a török sajtóval azt is közölte, Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök hétfőn Ankarában arra kérte őt, hogy vegyen részt Szófiában egy bolgár–görög–török csúcstalálkozón a migráció kérdésével kapcsolatosan. A török államfő emlékeztetett: aznap két ember halt meg a görög–török határon zajló atrocitásokban, és bár nagyon győzködték, ő visszamondta a Szófiába tervezett találkozót.

Ezzel együtt azt mondta, nehezményezi, hogy az Európai Unió pillanatok alatt összesen 700 millió eurós segítségről biztosította Görögországot a menekülthelyzet kezelésére, miközben Angela Merkel német kancellár neki csak 25 millió eurót ajánlott fel a szíriai Idlíb tartományban kialakult humanitárius helyzet rendezésére.

 „Sajnos még arról sincs semmi hír”

- mondta.

Erdoğan arról is beszélt, hogy Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, valamint Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is „tett néhány ígéretet”. „Hogy ezekből lesz-e valami, nem tudom.” (MTI)