Húsvétra akár 85 százalékkal is csökkenhet az európai turizmus

turizmus
2020 március 06., 11:47

Egymilliárd forintos vis maior keretet hozott létre a Magyar Turisztikai Ügynökség a koronavírus miatt nehéz helyzetbe került vállalkozások megsegítésére, egyelőre forgalomélénkítő kampány helyett a károk minimalizálására, a felkészülésre fókuszálnak - mondta a Világgazdaságnak Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója.

A lapnak adott interjúban a vezérigazgató elmondta: 

Olaszországban drámai változásokon ment keresztül a turisztikai szektor, egyes országrészeken a szállásfoglalások 90 százalékát lemondták márciusra. 

Ezeken a helyeken gyakorlatilag megszűnt a turizmus, de rendkívüli visszaesést okozott a vírus ott is, ahol nincs járvány.

Párizsban például 40 százalékkal zuhant a vendégforgalom, holott országszerte - csütörtökig - 13 fertőzöttet jelentettek. Rómában, ahol három beteget regisztráltak, máris 60 százalékos a visszaesés - tette hozzá. Felidézte: az európai uniós tagállamok turisztikai szervezeteinek egyeztetésén elhangzott, hogy ha a tendencia nem fordul meg, húsvétra akár 85 százalékkal is csökkenhet az európai turizmus.

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központon keresztül érkezett adatok alapján 

a magyarországi szállodákban napról napra nő a visszamondások száma. A három tavaszi hónapra összesítve a foglalások 16,4 százalékát mondták le péntek reggelig a top 10 küldő országból 

- mutatott rá a szakember. A lefoglalt utakat Ausztriából és Németországból 9-9 százalék, az Egyesült Államokból és az Egyesült Királyságból 16 százalék, Olaszországból több mint 20, Romániából 27 százalék mondta le. 

Budapesten közel 20 százalékos már most a lemondások aránya, ezen belül az Egyesült Államokból 12 százalék, Olaszországból 31 százalék, Kínából 50, Izraelből 32 százalék - ismertette. Budapesten még az első koronavírus-fertőzöttek bejelentése előtt, vagyis szerdáig már 50 százalékkal kevesebb külföldi foglalt március-április hónapra tavalyhoz képest. A vidéket, ahol a belföldi turizmus a domináns, jóval kevésbé érintette a járvány, ott a foglalások 10 százalék alatti mértékben csökkentek.
A létrehozott vis maior alap felhasználásáról később döntenek. Reményét fejezte ki ugyanakkor, hogy néhány hónap alatt az európai járványügyi helyzet is javul, ahogy Kínában ez a folyamat már elkezdődött. Ahogy túljutott a helyzet a tetőponton, intenzív kampányokba kezdenek majd. Nemzetközi tapasztalatok szerint körülbelül tíz hónap kell ahhoz, hogy az ágazatban helyreálljon a forgalom, minden segítséget meg fognak adni ehhez - mondta a lapnak Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója.