Meghalt egy afgán rab a sopronkőhidai börtönben

bűnügy
2020 március 06., 11:16

Az Index úgy értesült, hogy csütörtökön az őrök megvertek egy elítéltet Sopronkőhidán, aki később meghalt. A portál megkeresésére a BVOP előbb elküldte egy pár órával korábbi közleményüket, melyben az állt, a rab öngyilkos lett. 

Az Index forrásai azt állították, az afgán fogvatartott halálához az vezetett, hogy összetűzésbe került az őrökkel, akik megverték. A börtön ezt az Indexnek cáfolta. 

A BVOP által kiadott közleményben az áll, egy 30 éves fogvatartott férfi a Sopronkőhidai Fegyház és Börtön egyik zárkájában öngyilkosságot követett el március 5-én. „A büntetés-végrehajtási intézet személyzete az észlelést követően azonnal megkezdte az újraélesztést, amit a kiérkező mentők munkatársai tovább folytattak, azonban a gyors és szakszerű segítségnyújtás ellenére az elítélt életét már nem sikerült megmenteni. A rendőrség a helyszínen az idegenkezűséget kizárta. Az intézet vezetése a szükséges intézkedéseket megtette” - írták.

A sajtóosztály azt állítja, a férfit nem verték össze az őrök, hanem a halála előtt egy másik fogvatartottal verekedett össze, de a börtön szerint ebben az incidensben a rab nem, a személyzet viszont megsérült.

A BVOP tájékoztatása szerint március 5-én a fogvatartott a séta során összetűzésbe keveredett egy másik rabbal. „A rendkívüli eseményt a börtön munkatársai észlelték és az ilyenkor életbe lépő szakmai protokoll alapján intézkedtek. Az érintett fogvatartott a többszöri felszólítás ellenére az együttműködést mindvégig megtagadta, az intézkedés során az egyik kollégánkat leköpte és fenyegető mozdulatokat tett felé, majd a másik felügyelőt lábszáron rúgta, miközben hangosan szidalmazta őket. Az eset során a személyi állomány tagja 8 napon belül gyógyuló sérülést szenvedett, a fogvatartott az intézkedés során nem sérült meg" - írta a BVOP az Indexnek.

A közleményből kiderül, hogy „a szakmai protokollnak megfelelően” a fogvatartott ezután került egyszemélyes biztonsági elkülönítésbe, ahol aztán öngyilkos lett.