A városvezetés tiltakozása ellenére felavathatják Nyugat-Németország első Lenin-szobrát

külföld
2020 március 07., 08:42
comments 103
A szobor helyét készítik elő a Horster Mitte kulturális központ előtt
photo_camera A szobor helyét készítik elő a Horster Mitte kulturális központ előtt Fotó: Marcel Kusch/dpa Picture-Alliance/AFP

Úgy tűnik, hogy a Ruhr-vidék 260 ezres nagyvárosa, Gelsenkirchen hatóságai hiába próbálják megakadályozni, egy hét múlva felavathatják Lenin szobrát az MLPD nevű marxista párt székháza előtt.

A városvezetés hivatalosan azzal érvelt a bíróságon, hogy a szobor zavarná a városképet, de természetesen azt is elmondták, mi az ellenállásuk valódi oka: „A kommunista vezető az erőszak, az elnyomás, a terror és a mérhetetlen emberi szenvedés szimbóluma. Mindez összeegyeztethetetlenné teszi Németország szabad, demokratikus alkotmányos rendjével.”

A kezdeményező MLPD 1982 óta küzd azért, hogy a kapitalizmust proletárdiktatúrával váltsa le, tartósan mérsékelt sikerrel: a szövetségi választásokon egyszer sem sikerült 0,1 százalékos eredménynél jobbat elérniük. A párt vezetője, Gabi Fechtner most viszont elégedett: „Nagyon boldogok vagyunk. Gelsenkirchen a munkások városa, és Lenin nagyon is ideillik.”

Lenin a raktárban várja a nagy napot
photo_camera Lenin a raktárban várja a nagy napot Fotó: Marcel Kusch/dpa Picture-Alliance/AFP

A város szóvivője közölte, hogy megtámadják a bíróság döntését, amely szabad utat adott a szobornak, de ettől még március 14-én valószínűleg felállíthatják az 1930-as években a Szovjetunióban készült alkotást, amely így Németország nyugati felének első Lenin-szobraként vonulhat be a történelembe. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.