Kövér László: A magyarság 2010-ben történelmi esélyt teremtett magának a 21. századi feltámadásra

ÉLET
2020 március 08., 06:40

"Ha van sikerágazat a rendszerváltoztatás ellentmondásos történetében, akkor az a borászat. És mindez a magyar borászoknak köszönhető," jelentette ki az Országgyűlés elnöke a II. Kárpát-medencei Borrendek Találkozóján szombat este Kecskeméten. Kövér László szerint "mindannyian mindenkor csak annyira élünk, amennyire Magyarország él." Ez igaz a borászatra is, tette hozzá, majd sorra vette, hogy az idők során milyen pusztítás érte az ágazatot. Kijelentette:

"a kommunizmus a borászattal is elvégezte a maga pusztítását, ami felért egy újabb filoxéra-vésszel. A bor kultúrája ugyanúgy összeomlott, mint a nemzet életének megannyi más területe, hiszen szétverték a borászatot megtartó és megújító közösségeket is. Miközben népbetegség lett az alkoholizmus a létező szocializmus hosszú évei alatt, eltűnt a minőség."

A magyarság 2010-ben történelmi esélyt teremtett magának a 21. századi feltámadásra, de sok mindenre lesz szüksége ehhez: hitre, reményre, szeretetre, akaratra, összetartásra és munkaáldozatra - mondta.