Mind a 298 áldozat nevét felolvasták az Ukrajna fölött lelőtt maláj gép ügyének első tárgyalási napján

külföld
2020 március 09., 12:43

Elkezdődött az MH17 jelű malajziai utasszállító lelövésével gyanúsított 3 orosz és 1 ukrán állampolgár pere Hollandiában. A holland ügyészség szerint ők a felelősök a Malaysia Airlines gépének 2014. júliusi lelövéséért. A gép Kelet-Ukrajna fölött repült el, ahol az Oroszország által támogatott szakadárok valószínűleg katonai gépnek nézhették, és tévedésből lelőtték.

Az első tárgyalási napon a holland ügyészség képviselője felolvasta a szerencsétlenség mind a 298 áldozatának nevét. A rengeteg név felolvasása 18 percig tartott.

Ahogyan arra számítani lehetett, a vádlottak nem jelentek meg a tárgyalóteremben. A bíró a nevek felolvasása után azzal kezdte a tárgyalást, hogy a külföldi áldozatok hozzátartozóinak elmagyarázta, hogy zajlik egy büntetőper Hollandiában, majd elrendelte, hogy a tárgyalást a vádlottak nélkül is megtarthatják. A 4 vádlott közül egyébként ügyvédet is csak az egyik bízott meg.

A tárgyalás előtti napon, vasárnap az áldozatok hozzátartozói 298 fehér széket helyeztek el a hollandiai orosz nagykövetség előtt, úgy elrendezve, mint egy utasszállító székei.

link Forrás

A 4 vádlottat egy több éven át tartó nemzetközi vizsgálat eredményeként nevezték meg a nyomozók, és ellenük sikerült is a vádemeléshez szükséges mennyiségű bizonyítékot összegyűjteni. A három orosz gyanúsított Igor Girkin, Szergej Dubinyszkij és Oleg Pulatov, az ukrán Leonyid Harcsenko. Közülük Pulatov volt az, aki holland ügyvédeket bízott meg a képviseletével, és egy orosz ügyvédet is küldött a hollandiai tárgyalásra.

Az orosz kormány 2014 óta következetesen tagadja, hogy bármi köze lett volna az utasszállító lelövéséhez. (AP)