Matolcsy György: Az erősebb magyar gazdaság erősebb immunrendszert jelent

POLITIKA
2020 március 10., 13:09

„A koronavírus hosszabb távú hatásai kiszámíthatatlanok, a gazdasági hatása több évig húzódik, míg az egészségügyi rövidebb lesz” – jelentette ki a Magyar Nemzeti Bank elnöke a Gazdasági évnyitó 2020 gazdaságpolitikai fórumon kedden Budapesten. Az MTI beszámolója szerint Matolcsy György azt mondta:

az erősebb magyar gazdaság erősebb immunrendszert jelent, sok uniós országhoz képest erősebb a gazdaság ellenálló képessége. Ezért is fontos az eddig elért eredmények megőrzése.

A jegybankelnök kifejtette azt is, hogy a sikeres válságkezelés és utána a példátlanul sikeres növekedési időszak miatt Magyarország sereghajtóból újra éllovas lett, és 2019-ben az uniós fejlettségi átlaghoz képest a magyar már meghaladta a lengyel és a görög fejlettséget. (Az MTI és alighanem Matolcsy sem fejtette ki pontosan, milyen fejlettségi mutatókra gondol.)

Szerinte minden egyensúlyi mutatóban – folyó fizetési mérleg, államháztartás, piaci egyensúly, munkaerőpiac – az fenntartható állapotot hozott létre. 

„Magyarország gazdasági összetettség alapján stabilan tartja helyét a világ 10 legjobb országa között. A világban is ritkának számítanak a hétéves felzárkózási periódusok”

– mondta. Hozzátette, hogy az „elmúlt 100 évben a magyar gazdaságtörténetben egyedül 2010 és 2019 között volt növekedés-felzárkózás az egyensúly megtartása mellett”. És „az eredményekhez kellett Orbán Viktor miniszterelnöknek az a bátor, nagy horderejű döntése, hogy hazaküldte az IMF-et”.

A jegybankelnök arról nem tett említést, hogy a példátlan növekedést és az egyensúlyt a magyar gazdaság úgy érte el, hogy az Európai Uniótól évente a GDP 2-3 százalékának megfelelő támogatást kapott.