Rendkívüli kamatvágásról döntött a brit jegybank

külföld
2020 március 11., 08:02

Soron kívüli kamatcsökkentést jelentett be szerdán a Bank of England az új típusú koronavírus okozta járvány negatív gazdasági hatásainak enyhítésére.

A brit jegybank monetáris tanácsa egyhangú döntéssel 0,50 százalékponttal, az eddigi 0,75 százalékról 0,25 százalékra csökkentette alapkamatát.

A Bank of England alapkamata a szerda reggel bejelentett lépéssel visszatért arra a történelmi mélypontra, amelyre a monetáris tanács nem sokkal a brit EU-tagságról 2016 júniusában tartott - a kilépést pártolók szűk, 51,89 százalékos többségű győzelmével végződött - népszavazás után csökkentette az irányadó kamatot.

A bank annak idején 0,50 százalékról csökkentette a most ismét érvénybe léptetett 0,25 százalékra alapkamatát, emellett 435 milliárd fontra (168 ezer milliárd forintra) emelte a mennyiségi enyhítésre fordítható állampapír-vásárlási keretet az addig kihelyezett 375 milliárd fontról, és külön tízmilliárd fontos eszközvásárlási programot hirdetett vállalati kötvényekre. Ezt a keretet a monetáris tanács a szerdán bejelentett kamatcsökkentés mellett változatlanul hagyta. (MTI)