Egy hónapra lezárják a Fülöp-szigetek fővárosi régióját, 12,8 millió lakójával együtt

külföld
2020 március 12., 17:04

Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki államfő csütörtökön bejelentette, hogy egy hónapra lezárják  az ország fővárosának, Manilának a régióját. Március 15-e és április 14-e között a lakosság semmilyen módon nem hagyhatja majd el a fővárosi régiót, illetve bemenni se lehet majd oda. A 12,8 millió lakosú régióban az összes tömegrendezvényt betiltják. 

A South Morning China Post cikke szerint Duterte közölte azt is, hogy a kínai elnök, Hszi Csin-ping segítséget ajánlott fel a vírus elleni küzdelemben, és ha a helyzet rosszabbodna, akkor lehet, hogy ezt igénybe is fogják venni. 

Közegészségügyi szakértők már korábban arról beszéltek az országban, hogy egy, az olasz példához hasonló lezárás nélkül nem lehet elkerülni a járvány tombolását, ez pedig annyi megbetegedéssel járhatna, melyet nem tudnának ellátni a kórházak. 

Az országban eddig 52 fertőzötttről tudni, és öten haltak meg a koronavírus miatt. Jelenleg tizenöt tisztviselő és törvényhozó is karanténban van, ők a teszteredményeikre várnak. A 74 éves életkora miatt a kockázatos csoportban lévő Duterte is tesztelti magát, mivel több fertőzött-gyanús hivatalnokkal rendszeresen kapcsolatban volt. Ennek az eredménye várhatóan 48 órán belül lesz meg. 

A 100 millió lakosú Fülöp-szigeteket meglehetősen felkészületlenül érte a járvány, a helyi sajtó beszámolói szerint e hét elején is mindössze csak kétezer teszt állt rendelkezésre az országban. Azóta a WHO kétezer újabb tesztet küldött az országnak, és már helyben is megindult az eszközök gyártása.