Több tonnányi, illegális szezfőzdékben lefoglalt alkohollal fertőtlenítenek Görögországban

Egészségügy
2020 március 12., 16:17

Fertőtlenítésre vet be Görögország több tonna - illegális szeszfőzdékben lefoglalt - alkoholt az új típusú koronavírus-fertőzés terjedésének megakadályozásáért - közölték a görög hatóságok csütörtökön.

A tájékoztatás szerint mintegy 155 tonna lefoglalt alkohol van a vámhatóság raktáraiban készleten. A görög vezetés most olyan vállalatokat keres, amelyek hajlandóak a szeszt fertőtlenítőszerekké feldolgozni.

 "Gyorsan intézkedtünk, hogy az egészségügyi minisztérium hozzáférhessen és felhasználhassák a lakosság javára" - közölte Georgi Picilisz, az állami Közbevételek Független Hatóságának vezetője.

A görög vámhatóság évente több ezer üveg illegálisan gyártott alkoholt foglal le. A félrevezető - gyakran szirup vagy desztillált víz - feliratú üvegek tartalmát helyben "bomba" néven emlegetik, ugyanis a laboratóriumi vizsgálatok szerint alkoholtartalmuk gyakran a 93 százalékot is meghaladja.

"Szerencsére mindez éppen kapóra jön. A piacon ugyanis hiány van tiszta szeszből az antiszeptikus zselék általános hiánya miatt" - közölte a görög vámhatóság egyik tisztje a Reuters hírügynökséggel. (MTI)