A kínai külügyi szóvivő már arról posztol, hogy az amerikai hadsereg vitte be a vírust Vuhanba

külföld
2020 március 13., 10:54

A kínai külügyminisztérium szóvivője, Csao Li-csian (Zhao Lijian) pénteken Twitteren csak ráerősített arra az egy nappal korábbi felvetésére, hogy a koronavírust az amerikai hadsereg vitte be Vuhanba. 

photo_camera Fotó: Andy Wong/AP

Csao több mint 287 ezer követőjével osztott meg egy összeesküvés-elméleteket gyűjtő kanadai blog írását, mely szerint a koronavírus amerikai eredetű lehet. A kínai szóvivő ehhez azt írta, hogy ez a cikk teljesen megváltoztatta a gondolkodását a kérdésről. 

A South Morning China Post cikke szerint a kanadai oldal szerint az amerikai hadsereg még októberben járt Vuhanban egy hadijátékon, és ekkor vitték be a vírust. Csaót februárban léptették elő a külügyminisztérium információs részlegének helyettes igazgatójává. Már csütörtökön hatalmas felháborodást váltott ki Twitteren, amikor még a blogposzt linkelése nélkül utalgatott arra, hogy az amerikaiak vihették be a vírust.

A Twitter a legtöbb kínai felhasználó számára nem is hozzáférhető, úgyhogy Csao egyértelműen a nemzetközi közösségnek szánja posztjait, épp ezért merül fel sokak részéről a kérdés, hogy a Twitter miért nem függesztette fel Csao profilját, hiszen a hasonló, összeesküvés-elméleteket közlő fiókokat elvileg fel kéne függesszenek. 

A pekingi propaganda az utóbbi napokban nagyon rákapcsolt annak kommunikációjára, hog a koronavírus nem Kínából származik, annak ellenére sem, hogy az első betegek ott bukkantak fel. Ennek egyelőre minden tudományos és járványügyi megállapítás ellentmond. 

A propagandaharcot közben az is élezi, hogy az amerikai republikánus vezetők a koronavírus helyett előszeretettel beszélnek a vuhani vírusról, illetve a kínai koronavírusról, ami pedig bosszantja a pekingi vezetést. 

Csao mára az egyik legismertebb kínai diplomata lett, aki aktív a Twitteren, sokan hasonlították már Trumpéhoz hasonlónak stílusát, posztjaiban rendszeresen jelennek meg a trollkodásra emlékeztető vonások, bár ilyen nyílt összeesküvéselmélet-terjesztésre talán még nem volt példa.