Horvátország arra jutott, hogy lassabban terjed a járvány, ha bezárják az iskolákat és az óvodákat

oktatás
2020 március 13., 15:44

A koronavírus-járvány lassítása céljából hétfőtől két hétre bezárják az iskolákat és az óvodákat Horvátországban - jelentette be Andrej Plenkovic horvát kormányfő pénteken.

Az általános iskolák alsó tagozatos tanulói számára a horvát közszolgálati televízió (HRT) hármas csatornája közvetíti majd a tananyagot, míg a felső tagozatosok, a középiskolások és a felsőoktatási intézmények diákjai távoktatásban részesülnek majd, úgynevezett virtuális osztálytermeken keresztül - magyarázta a kormányfő.

Plenkovic elmondta, hogy azok a szülők, akik nem tudják megoldani gyermekeik felügyeltét, beküldhetik őket az iskolákba, amelyek továbbra is működni fognak, vagyis a tanároknak be kell járniuk dolgozni. Ugyanez vonatkozik az óvodákra is.

Plenkovic szerint a horvát kormány a koronavírus leküzdésére irányuló gazdasági intézkedésekben a munkahelyek megőrzésére helyezi a hangsúlyt, ezért a kis- és középvállalkozások likviditása érdekében adóhalasztást helyez kilátásba.

Horvátországban jelenleg 32 új koronavírussal fertőzöttet tartanak nyilván. Egy zágrábi óvodában elsőként regisztráltak egy kiskorú fertőzöttet is.

Szlovéniában is szünetel az oktatás

Szlovéniában csütörtök óta 45-tel 141-re emelkedett a fertőzöttek száma. Szlovénia már korábban bejelentette, hogy hétfőtől országszerte szünetel az oktatás.

Simona Repar Bornsek, a szlovén egészségügyi minisztérium államtitkára sajtótájékoztatóján azt mondta: hét rendelőn kívül minden fogorvosi rendelőt bezárnak az országban. Bejelentette továbbá, hogy változtatnak a tesztelési protokollon is. Azokat, akik enyhe tünetekkel rendelkeznek, nem tesztelik többet, hanem otthoni karantént rendelnek el számukra. Csak súlyos esetekben végeznek koronavírustesztet és rendelnek el kórházi kezelést a jövőben. Az országban március eleje óta 4346 koronavírustesztet végeztek el, ezek eredménye negatív lett.

Mint az államtitkár mondta, a kormány intézkedési tervének második szakaszába léptek, ami annyit jelent, hogy amennyire csak lehet, csökkenteni kell a társas érintkezéseket.

Ukrajna lezárja a határokat

Pénteken Ukrajna bejelentette, hogy  a koronavírus-járvány terjedése elleni védekezésül lezárja határait minden külföldi előtt március 15-29. között. Ugyanakkor az összes külföldön tartózkodó ukrán állampolgár viszont ez idő alatt is visszatérhet Ukrajnába. Azokat az ukránokat azonban, akik koronavírus-fertőzésnek kitett országból térnek vissza, megfigyelésre elkülönítik.

Ukrajnában eddig három emberről állapították meg, hogy koronavírussal fertőződött meg. Pénteken az egyik fertőzött, egy 71 éves nő, akit előző nap szállítottak kórházba a nyugat-ukrajnai Zsitomir megyében, belehalt a betegségbe. Eddig ő az első halálos áldozata a Covid-19 betegségnek a kelet-európai országban.

Szerbia csak részlegesen

Szerbia csütörtökön jelentette be, hogy a négy kivételével minden határátkelőhelyet lezárt Szerbia Magyarország felé. Határátkelésre továbbra is lehetőség van a Hercegszántó és Tompa közúti, Röszke Autópálya Határátkelőhelyeken és Kelebia Határrendészeti Kirendeltség Vasúti Határátkelőhelyen. (via MTI)