Magyar Katolikus Püspöki Konferencia: Aki nem tud misére menni, imádkozzon többet

egészség
2020 március 13., 09:57

A koronavírus idején is érvényes a katolikus egyház előírása, hogy aki nem tud misére menni, töltsön több időt imával - olvasható a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) pénteki, az MTI-hez is eljuttatott közleményében.

Azt írták: a koronavírus miatt meghirdetett veszélyhelyzetben a templomok „mint a lelki feltöltődés és imádság helyei különösen is fontosak”.
Megismételték, hogy a templomokat nem zárják be, de azt kérik, hogy aki betegnek érzi magát, önmaga és mások védelmében „érezze lelkiismereti kötelességének, hogy mielőbb orvoshoz forduljon, és ne menjen közösségbe”.

Kiemelték: „különösen is figyeljünk idősebb embertársainkra”.
Kitértek arra: a járványveszély idején várható online miseközvetítés, van, ahol szabadtéri szentmisét tartanak vagy más módon segítik elő a kisebb közösségekben való templomi liturgikus ünneplést.

A közszolgálati televízió már vasárnap, március 15-én szentmisét közvetít azok számára, akik koruk, egészségi állapotuk vagy más komoly ok miatt nem tudnak részt venni vasárnapi szentmisén azért, hogy megerősítést, vigasztalást és bátorítást nyerjenek - tették hozzá.

Mint írták, a jelenlegi helyzetben is érvényesek a katolikus egyház katekizmusában és az egyházi törvénykönyvben található előírások, „amelyek szerint, ha valaki számára súlyos okból lehetetlenné válik az eucharisztikus ünneplésben való részvétel, igen ajánlatos, hogy helyette töltsön kellő időt imádsággal egyénileg vagy a családban”.