Merkel szerint a társas érintkezés mellőzésével lehet segíteni a veszélyeztetett embereket

külföld
2020 március 13., 18:21

A koronavírus-járvány miatt az egymás iránti szolidaritás azt jelenti, hogy minél inkább tartani kell a távolságot egymás között, mondta Angela Merkel pénteken Berlinben. Azt mondta, mindent készek megtenni, hogy túljussanak a válságon. 

Gazdasági érdekképviseletek vezetőivel folytatott megbeszélése előtt tett nyilatkozatában kiemelte: ellentmondásnak tűnik, de mégis  leginkább a társas érintkezés mellőzésével lehet segíteni a veszélyeztetett embereket, az időseket és betegeket.

Korábban a Robert Koch országos járványügyi intézet (RKI) vezetője, Lothar Wieler szokásos napi tájékoztatóján kifejtette: a vírus könnyen terjed, nincs ellene védőoltás és gyógyszer, és a lakosságban még nem alakult ki a terjedését gátló immunitás, ezért azzal kell számolni, hogy a következő egy-két évben a lakosság 60-70 százalékát megfertőzi. A járvány terheléspróba a német ellátórendszernek. Azonban az eddig regisztrált fertőzöttek között igen sokan vannak, akik észre sem vették a fertőzést, és végül úgy váltak immunissá, hogy nem voltak betegségtüneteik. „Minél több ilyen eset van, annál jobb” - mondta.

Péntek estéig a 16 német tartomány közül 15-ben döntöttek arról, hogy hétfőtől nagyjából öt hétre felfüggesztik az óvodák, bölcsődék, általános iskolák és középiskolák rendes működését, és legfeljebb a kritikus infrastruktúra területén, például az egészségügyben dolgozó munkavállalók gyermekeinek felügyeletét látják el. Az egyetlen kivétel Meckelnburg-Elő-Pomeránia, ott várhatóan szombaton hozzák meg ezt a döntést.

A Robert Koch országos járványügyi intézet péntek esti adatai alapján 3062 koronavírus-fertőzést tartottak nyilván Németországban. Ez 693 esettel több az egy nappal korábbi 2369-nél. Az esetek legnagyobb részét - 936 fertőzést - Észak-Rajna-Vesztfáliában regisztrálták. A járványban 8 ember halt meg, 4 Észak-Rajna-Vesztfáliában, 3 Baden-Württembergben és 1 Bajorországban. 

Bővíteni kell a kórházak kapacitásait

Jens Spahn, a szövetségi kormány egészségügyi minisztere arra szólította fel a kórházakat, hogy toborozzanak további egészségügyi személyzetet. Megkérte, hogy amíg lehet, számoljanak az egyetemi hallgatókkal és a már nyugállományban lévő egészségügyi dolgozók visszahívásával is. Ezzel bővítenék a a kórházak kapacitását, hogy el tudják látni a fertőzötteket. (Die Welt/MTI)