Vizsgálati fogságba vettek négy bírót Szlovákiában

bűnügy
2020 március 15., 13:10

Az igazságszolgáltatás akadályozása és korrupció alapos gyanúja miatt Szlovákiában éjjel vizsgálati fogságba vettek négy bírót és egy másik embert azok közül, akiket még szerdán vett őrizetbe a szlovák rendőrségnek az a különleges alakulata, ami a több súlyos bűncselekménnyel vádolt nagyvállalkozó, Marián Kocner egyik bűnügyében vizsgálódik.

A szlovák rendőrség különleges alakulatának (NAKA) Köd nevű csoportja, ami a több súlyos bűncselekménnyel – köztük a 2 évvel ezelőtti újságíró-gyilkosság megrendelésével – vádolt Marián Kocner egyik bűnügyében vizsgálódik, szerdán közel másfél tucat személyt, köztük 13 bírót vett őrizetbe. Közülük 8 ellen indítottak eljárást igazságszolgáltatás akadályozása és bíróságok függetlenségének befolyásolása, illetve korrupció alapos gyanúja miatt. Az ügyben eljáró különleges bíróság 8 gyanúsított közül 5 vizsgálati fogságba vételét rendelte el szombaton, köztük van az igazságügyi tárca egyik volt államtitkára, Monika Jankovská is – jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség.

Sajtóinformációk szerint Jankovská a nagyvállalkozó Kocnerrel, annak egyik peres ügyével – egy rendkívül nagy összegű váltóhamisítással – összefüggésben váltott üzeneteket. A rendőrségi csoport, ami a szerdai őrizetbe vételeket végrehajtotta, az ún. Threema-ügyet vizsgálja. Ennek központi eleme, hogy Kocner állítólag több közszereplővel, köztük bírákkal is kapcsolatot tartott a Threema nevű, kódolt üzenetváltást lehetővé tévő alkalmazáson keresztül. A már több súlyos bűncselekménnyel vádolt Marián Kocner ellen a NAKA szerdán bírók megvesztegetésének gyanújával is eljárást indított. (MTI)