Matolcsy: Magyarország jó válságkezeléssel megvédheti a 2020-as évet és megnyerheti 2021-t

gazdaság
2020 március 16., 10:48

"Magyarország még befelé tart a nehézségekbe, de jó válságkezeléssel megvédheti a 2020-as évet és megnyerheti 2021-t," írja a Magyar Nemzeti Bank elnöke a Növekedés.hu-n megjelentetett cikkében. Matolcsy György szerint "a magyar gazdaság immunrendszere erős." Bár "egyes szektorok ugyan leállnak vagy jelentősen lassulnak /például turizmus, vendéglátás, szállítás/, de a gazdaság egésze nem áll le," állapítja meg. Szerinte a következő hónapokban is működnek a közszolgáltatások, az állami vállalatok, a pénzügyi rendszer, az élelemiszeripar, az építőipar, a hazai piacra termelő ágazatok és az exportágazatok zöme is teljesít.

"Célzott gazdaságvédelmi intézkedésekkel fenntartható az elmúlt évek sikeres növekedési képlete. Ez a dinamikus beruházásokra, bővülő fogyasztásra, fejlett technológia- és tőkeimportra, valamint a kétszemjegyű hitelbővülésre épülő 2-3 %os növekedési többlet, az EU átlaghoz képest,"

írja Matolcsy. Szerinte a kulcs a munkahely és a vállalat megvédése, de a legfontosabb az idő-faktor, mert gyorsítani kell!

"Minden eldöntött beruházást gyorsítani kell, elsősorban az állami szektorban, de állami ösztönzéssel mindenhol,"

szögezi le. Több konkrét javaslattal is él, szerinte

  • 'be kell vezetni egy új lakásépítési programot, ami megtartja a lakáspiaci dinamikát.' 
  • "A zöld, város rehabilitációval összekötött vállalkozói bérlakás program már készen van: indítsuk el gyorsan."
  • "Gyorsítani kell a digitális gazdaságra való átállást az államigazgatásban és a vállalati szektorban egyaránt."
  • "Gyorsítani kell az összes zöld programot a fásítástól az öntözésig, a napenergia hasznosításától a közlekedési átállásig."