Sorra zárják le a határaikat a latin-amerikai országok is

külföld
2020 március 17., 04:44

Helyi idő szerint hétfőn négy latin-amerikai ország, Chile, Guatemala, Kolumbia és Venezuela is megtiltotta a belépést a külföldieknek az országukba. Chilében, ahol egyelőre 15 napra szól az intézkedés, szerdán lép életbe a határzár. A hazaérkező chileieknek két hétre karanténba kell vonulniuk. Az országban eddig 155 fertőzöttről tudnak. Guatemala hasonló intézkedéseket hozott. Kolumbia május 30-ig zárta le határait. Ott jelenleg 58 fertőzöttről tudnak.

A belépő utasokat szűrik Lima repterén 2020. március 16-án.
photo_camera A belépő utasokat szűrik Lima repterén 2020. március 16-án. Fotó: LUKA GONZALES/AFP

Nicolás Maduro venezuelai elnök pedig "totális karantént" rendelt el, miközben az országban 16-ról 33-ra ugrott a fertőzöttek száma.

Latin-Amerikában és a térségben Salvadorban, Nicaraguában, Haitin és Belize-ben nem találtak egyelőre fertőzöttet. Haiti közülük már lezárta határát a Hispanola-sziget másik országával, Dominikával.

Németországban, ahol egyre szigorúbb óvintézkedéseket vezetnek be, ismeretlenek az éjjel ötvenezer egészségügyi maszkot loptak el egy kórház raktárából. A bűncselekményt az intézmény egyik dolgozója fedezte fel. A városban működő válságstáb arra szólította fel a kórházakat: azonnal jelentsék, hogy milyen eszközökre van szükségük a Kínából indult új koronavírus elleni védekezéshez, és tegyenek óvintézkedéseket az eltulajdonítások megakadályozása érdekében.

"Ez a lopás új minősége. Normál esetben ezek filléres eszközök, de most mégis van rájuk kereslet" - mondta a város kórházainak szóvivője, kiemelve, hogy a bűncselekmény miatt nem lesznek fennakadások, továbbra is van elegendő maszk.

Németországban már hétezernél is több fertőzöttet tartanak nyilván.

Brazíliában a börtönök tervezett lezárása előtt több száz, egyes jelentések szerint akár ezer fogva tartott szökött meg. A börtönökben kijárási és látogatási tilalmat rendeltek el azokra a rabokra tekintettel, akik kedvezményként napközben elhagyhatják a létesítményt. A kényszerintézkedés bevezetése előtt négy börtönt is százával hagyták el a rabok.

Brazíliában jelenleg 234 fertőzöttet tartanak nyilván.

Globálisan a Johns Hopkins Egyetem összesítése szerint már 182406 igazolt fertőzést regisztráltak. Kínában szinte megállt a vírus terjedése, ott a legfrissebb adat szerint ezidáig összesen 81050-en fertőződtek meg.

  • Olaszországban 27980;
  • Iránban 14991;
  • Spanyolországban 9942;
  • Dél-Koreában, ahol szintén megtorpant a betegség terjedése, 8320;
  • Németországban 7272;
  • Franciaországban 6650;
  • az USA-ban 4661 esetet tartanak nyilván.

(Via MTI)