Gulyás Gergely szerint a 65 éven aluliak nyugodtan megfertőzhetik egymást. Ne hallgassanak rá!

POLITIKA
2020 március 19., 11:08

"Azt is látjuk és tudjuk mondani, hogy valójában mi, akik itt a teremben jelen vagyunk, még ha a hölgyek kortalanok is, nyugodtan összevissza fertőzhetjük egymást, abból legfeljebb egy kellemetlen influenza tünetei következnek, ha valaki nem beteg egyébként" - közölte Gulyás Gergely a heti rendes kormányzati sajtótájékoztatón egybegyűlt újságírókkal.

link Forrás

Gulyás miniszter, hogy egy jelzőjét kölcsönvegyem, összevissza beszél. Vagy legalábbis fogalma sincs róla, hogy hogyan kell értelmezni statisztikai adatokat. Mert az ugyan igaz, hogy a 65 éven felüliek kiemelten veszélyeztetettek, sokkal nagyobb arányban okoz náluk súlyos tüneteket a betegség, mint a fiatalabbaknak. Ez azonban még véletlenül se jelenti azt, hogy a 65 éven aluliakra nem veszélyes a betegség. Sőt! Az amerikai Járványügyi Központ szerdán publikált tanulmánya szerint az Egyesült Államokban elsőként regisztrált 2449 fertőzöttnek a 31 százaléka volt 65 éven felüli, tehát 69 százalékuk ennél fiatalabb volt, 28 százalékuk a 20-44 éves korcsoportból került ki. A kórházi ápolásra szorulók 38 százaléka 20-54 éves, az ott intenzív gondozásra szoruló 121 betegnek csaknem a fele 65 éven aluli.

És ugyan a halálozási ráta is 65 éves kor felett ugrik meg, de Kínában 14 éves volt a legfiatalabb áldozat, arról nem is beszélve, hogy a betegség még egészséges fiataloknak is maradandó károsodást okozhat. A covid-19 súlyos, kétoldali tüdőgyulladást okozhat, az meg nem tréfadolog. Ahogy egy orvos forrásom fogalmazott: "a súlyos kétoldalú tüdőgyulladás olyan visszafordíthatatlan károsodással is járhat, hogy ha túlélik, életük végéig oxigénre szorulnak, vagy soha többet nem tudnak már futni a busz után. Megterhelődik a szívük, lecsökken a várható életévek száma. Lehet, hogy fél évet fognak azon dolgozni a rehabon, hogy a vécéig el tudjanak menni".

Hogy arról már ne is beszéljünk, hogy az egymást Gulyás tanácsa alapján "nyugodtan" összefertőző 65 éven aluliak robbanásszerű ütemben képesek elterjeszteni a járványt, és mert a miniszter állításaival szemben igenis súlyosan megbetegedhetnek, túlterhelni az egészségügyi ellátórendszert - amely nem azért omlana ettől össze, mert olyan állapotban van, amilyenben, hanem mert a világon sehol sincs olyan egészségügyi rendszer, amit tömeges megbetegedésekre optimalizáltak.