Még százmillió forint állami támogatás a koronavírus elleni magyar gyógyszer fejlesztésére

gyógyszeripar
2020 március 20., 18:41

100 millió forint elkülönítéséről dönt a „rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékból” egy csütörtökön, a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat, ami szerint a pénzt a koronavírusos megbetegedés elleni gyógyszer fejlesztésére költi a kormány.

(A gyógyszerfejlesztési projektet vezető immunológus professzorral, Kacskovics Imrével a Qubit készített interjút: „A világ legdrágább gyógyszerén dolgozik egy magyar konzorcium, hogy legyőzze a koronavírust”)

Ez a második nagy állami tőkeinjekció annak a gyógyszergyártó cégekből és egyetemi kutatókból álló konzorciumnak, amely múlt pénteken alakult, kormányzati kezdeményezésre,

hogy egy olyan terápiás készítményt fejlesszen ki, amely a fertőzöttek szervezetében semlegesíti a vírust. A gyógyszer tehát nem egy immunvédettséget kialakító védőoltás lenne.A konzorcium vezetője az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar Immunológiai Tanszéke, tagjai is a hazai felsőoktatási és gyógyszerkutatói szféra meghatározó képviselői: a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar Biológiai Intézete, a Szentágothai János Kutatóközpont, a Richter Gedeon Nyrt. és a biotechnológiai fejlesztéseket végző ImmunoGenes Kft. A projektre 300 millió forintot adott a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal.