„Csak annyit mondott, »elkaptam«, és én azonnal tudtam mit jelent”

Egészségügy
2020 március 21., 10:59
link Forrás

A koronavírus-járvány első gócpontját, a 11 milliós Vuhant január 23-án zárták le, azóta a kínai hatóságok, egészségügyi szakemberek és a hadsereg tagjain kívül szinte senki sem juthatott be a városba. Sem ki onnan. Tévéstábok, filmesek sem.

A BBC Our World sorozatában különleges dokumentumfilmet mutattak be: két vuhani fiatalember felvételeiből, és egy helyi tévétől, híradórészletekből vett vágóképekből készítették az egészen megrázó, drámai, 22 perces anyagot.

Lin Venhua, az egyik főszereplő utazási blogger. Január 23-tól, a vesztegzár első napjától rögzítette mindennapjait. A rendkívüli helyzetben önkéntesnek állt, először egészségügyi dolgozókat szállított a munkahelyükre (a tömegközlekedést is leállították), később a kórházakból kiszorult beteg embereknek szállított gyógyszereket. Így mozoghatott a telejsen kihalt, üres városban.

A másik főszereplő Kaj Kajhaj, aki fiatal feleségével él a városban; a feleség ápolónő, aki elkapta a vírust. A nő, bár állapota egyre súlyosabbá vált, sokáig nem juthatott be kórházba, férje otthon próbálta ápolni. Végül aztán sikerül bejuttatni egy kórházba, és fel is gyógyul a súlyos betegségből.