Spanyolországban 324-en haltak meg egyetlen nap alatt, Svájcban óriásit ugrott a fertőzöttek száma

Egészségügy
2020 március 21., 15:37

Spanyolország: egy nap alatt majdnem ötezerrel nőtt a kiszűrt koronavírus-fertőzöttek száma (19 980-ról 24 926-ra), és 324-gyel a halálos áldozatok száma (az 1002-ről 1326-ra). A legtöbb fertőzött továbbra is a fővárost is magában foglaló 6,5 millió lakosú madridi autonóm közösségben van. A tartományban van már van olyan kórház, amely megtelt betegekkel. Mivel a járvány még nem érte el a csúcsát, a helyi autonóm kormány arra készül, hogy egyre több egészségügyi intézményben alakulhat ki hasonló helyzet, ezért megkezdték egy 5500 fős tábori kórház felállítását a madridi kiállítási- és vásárcsarnok területén. Spanyolországban egy hete rendelték el az iskolabezárásokkal és szigorú lakhelyelhagyási korlátozásokkal járó szükségállapot bevezetését, aminek eremedménye még egy hét múlva váraható. Az országban egyre több helyen teszik elérhetővé az autós gyorstesztelést: a koronavírusra jellemző tünetekkel rendelkező páciensek gépkocsival hajthatnak a kijelölt szűrőpontra, ahol az egészségügyi személyzet mintát vesz tőlük anélkül, hogy ki kellene szállniuk az autóból és érintkezésbe kerülnének másokkal is.

Svájcban egyetlen nap alatt, 25 százalékkal nőtt a fertőzöttek száma, összesen már 6100 koronavírusost azonosítottak. A halottak száma 56-ra emelkedett. A svájci esetek többségét, egy nap alatt 918 fertőzést és 28 halálos áldozatot, az Olaszországgal határos Ticino kanton kórházaiból jelentettek - mondta Daniel Koch, a szövetségi egészségügyi hivatal járványos betegségek főosztályának vezetője. Koch szerint a fertőzések megugrásán nincs mit csodálkozni, Svájcban ugyanis csak ezen a héten szigorították meg a gyülekezési korlátozásokat. Nyilvános összejövetelen azóta egyszerre csak öt ember vehet részt, egymástól 2 méter távolságot tartva, a rendelkezés megsértőit 100 svájci frank (33 200 forint) pénzbírsággal sújtják.

Németország: szombat délelőtt megközelítette a 20 ezret az új típusú koronavírussal (SARS-CoV-2) bizonyítottan fertőzöttek száma. Ez 3746 esettel több a péntek kora délutáni 16 102-nál. A vírus okozta betegségben (Covid-19) újabb 20 ember halt meg, az eddigi halálos áldozatok száma ezzel 68-ra emelkedett.  A bajorországi Würzburg egyik idősotthonban fertőzési góc alakult ki, szombatig kilencen haltak meg, valamennyien 80 év felüliek. Öten kórházba kerültek, további tíz fertőzöttet az otthonban elkülönítettek. A 160 embert ellátó intézmény dolgozói közül 23 fertőződött meg, ők otthoni karanténban vannak. Fiatalok is kerülnek a kórházak intenzív osztályára. A fiatalság önmagában nem jelenti azt, hogy nem lehet súlyos lefolyású a Covid-19 - mondta a Schwabing nevű müncheni városrészben működő klinika (München Klinik Schwabing) fertőző betegségeket gyógyító osztályának főorvosa, Clemens Wendtner, kiemelve, hogy a legfiatalabb betegük a húszas évei elején jár. Németországban több koronaparty-t ia rendőrségnek kellett feloszlatnia. Bajorországban és Saar-vidéken szigorú kijárási korlátozásokat vezettek be. Számos további tartomány a közterületi gyülekezés szabályait szigorította: Baden-Württembergben legfeljebb három fő, Hessenben és Rajna-vidék-Pfalzban öt fő, Hamburgban maximum hat fő tartózkodhat egy csoportban közterületen.

Ausztria: a fertőzöttek száma szombat délelőtt elérte a 2664-et, egy nap alatt 461 új megbetegedést diagnosztizáltak. Az osztrák kormány 22 millió eurót (közel 8 milliárd forint) biztosít a koronavírus ellenszerének kutatásaira - jelentette be szombaton Leonore Gewessler innovációs és technológiai miniszter.

Nagy-Britannia: Szombattól bezárják a vendéglátóhelyeket, ez 110 ezer pubot, éttermet és kávézót érint, csak elvitelre, illetve házhozszállításra lehet ételt rendelni. A zárlat érvényes a mozikra, a színházakra és a szabadidőközpontokra is. Rishi Sunak pénzügyminiszter bejelentette, hogy a kormány megtéríti a munkáltatóknak a járvány gazdasági hatásai miatt munka nélkül maradt alkalmazottaik bérének 80 százalékát, ha a cégek nem bocsátják el őket. Nagy-Britanniában eddig 3983 ember szervezetében mutatták ki az új koronavírust, a halálos áldozatok száma a legutóbbi adatok alapján 177-re emelkedett.

Portugália: az elmúlt 24 órában duplájára nőtt a halálesetek száma és elérte a 12-t - közölték az egészségügyi hatóságok. Ezen kívül 200 új megbetegedést regisztráltak, így az összes fertőzött száma 1280-ra nőtt. Portugália szerdán hirdetett ki szükségállapotot 15 napra.

Finnország: bejelentették az első koronavírusos halálesetet. Hivatalosan csak annyit közölt a betegről, hogy idős volt, és Helsinki térségében lakott. Szombatig hivatalosan 521 fertőzött esetet tartottak számon. Finnországban múlt hétfőn hirdetett ki szükségállapotot a minisztereknök, amelynek értelmében lezárták a határokat a külföldiek előtt és megtiltották a tíz fősnél nagyobb összejöveteleket.

Oroszország: Az orosz légitársaságok az elkövetkező napokban nyolc országból, köztük Magyarországról fognak a koronavírus-járvány miatt külföldön rekedt orosz állampolgárokat evakuálni. Az Aeroflot szombattól hétfőig hat járatot indít Budapestről. Bulgáriából, Magyarországról, Szerbiából, Montenegróból, Ciprusról, Franciaországból, Portugáliából és Indonéziából 3889 orosz utast hoztak el orosz utasszállítók. Oroszországban szombatra egy nap alatt 53 fővel, 306-ra nőtt a hivatalosan nyilvántartott fertőzöttek száma. Halálos áldozatokról egyelőre nincs hír.

Dél-Korea: nőtt a betegek száma, de a szombati adatok a járvány lassulásról tanúskodnak. A pénteken diagnosztizált 147 új megbetegedéssel 8799-re nőtt az összes eset száma. Szombatig 104 páciens halt meg Dél-Koreában és 62 fertőzött állapota válságos. Ugyanakkor az előző napi 379 helyett 2612 teljesen felgyógyult pácienst távozhatott a kórházból. Dél-Koreában eddig összesen 327 509 gyanús esetet teszteltek, ebből 303 ezernek az eredménye lett negatív.

Hongkong: a hatóságok szerint jelentősen nőtt a külföldről behozott megbetegedések száma, ami járványhoz vezethet és súlyos terheket rakhat az egészségügy vállára. Az egykori brit gyarmaton 273 bizonyított eset van és négyen haltak meg. "A hazatérők rohama legalább két hétig tart. A behurcolt megbetegedések okozta járvány súlyosabb, mint a világjárvány ellen az utóbbi két hónapban vívott harc bármelyik szakaszában" - mondta Carrie Lam hongkongi kormányzó. A Kínához tartozó autonóm területen meghatározatlan ideig zárva tarnak az iskolák, és április 24-ig elhalasztják az egyetemi felvételiket.

Fülöp-szigetek: szombaton 77 új koronavírus-fertőzést jelentettek, így az összes eset száma 309-re nőtt. A járványnak 19 halálos áldozata van, tizenhárman épültek fel a betegségből - közölte az egészségügy-minisztérium. Az ország hamarosan 100 ezer tesztet kap Kínától, Dél-Koreától és Bruneitől.

Mianmar továbbra is az állítja, hogy elkerülte a koronavírus-világjárvány, annak ellenére, hogy három fertőzött ország - közöttük a vírus kiindulópontja, Kína - veszi körül. Januártól péntek estig 176 gyanús esetet teszteltek, és egyik teszt sem volt pozitív a kormány szerint. További 12 esetben még várnak az eredményre.

Thaiföld: szombatra 89 új esetet diagnosztizáltak, a héten ez már a harmadik rekord napi növekedés. Az új esetek közül 32-en egy ökölvívó mérkőzésen fertőződtek meg. Az összes megbetegedések száma egyelőre 411. A közegészségügyi minisztérium szerint egy beteg meghalt, 366-ot kórházban ápolnak és 44-en gyógyultak távozhattak a kórházból. Akormány kedden jelentett be korlátozó intézkedéseket a járvány megfékezése érdekében, így törölték az újévi ünnepségeket is. Bangkokban a helyi hatóságok bezáratták legalább három hétre a bevásárlóközpontokat, éttermeket, iskolákat, fodrászatokat, stadionokat, golfpályákat, masszázsszalonokat. Az intézkedés alól mentesülnek a házhozszállítást vállaló értelmek, a gyógyszertárak, a friss élelmet árusító piacok. 

Malájzia: szombaton öt új halálesetet és 153 új megbetegedést jelentettek be, ez utóbbiak közöl 90-en a múlt hónapban egy mecsetben fertőződtek meg, ahol legalább két tucat ország állampolgárai vettek részt. A Kuala Lumpur közelében 16 ezer ember részvételével tartott négynapos vallási rendezvényen fertőződött meg a malajziai esetek 60 százaléka, 714 ember. Az országban összesen 1183 esetet és nyolc halálesetet tartanak nyilván.

Szingapúr: szombaton jelentették be az első haláleseteket: egy 75 éves szingapúri nővel és egy 64 éves malajziai férfivel végzett a vírus. A délkelet-ázsiai városállamban eddig 385 pozitív esetet jelentettek.

Indonézia: 81 új fertőzést és 6 új halálesetet jelentettek szombaton, így összesen 450-en fertőződtek meg és 38-an haltak meg a világ legnépesebb muzulmán országában. Egy nappal korábban Jakarta kormányzója szükségállapotot hirdetett ki két hétre a fővárosban.

Irán: az új koronavírus által leginkább sújtott országok közé tartozó Iránban a hatóságok figyelmeztetése ellenére sokan utaznak országon belül a most elkezdődött perzsa új évi ünnepek alkalmából. Hivatalosan azt jelentették, hogy az utóbbi egy napban 123 újabb halálos áldozata volt a járványnak az országban, amivel 1556-ra nőtt a számuk február 19-e óta. Ennél bizonyosan jóval nagyobb az áldozatok száma. Kianus Dzsahánpur egészségügyi miniszter szombati televíziós sajtóértekezletén közölte: az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma az utóbbi egy napban 966-tal 20 610-re nőtt, a meggyógyultaké pedig 7635-re. (MTI)