TASZ: A kormány elhallgattatná a kritikus újságírókat

POLITIKA
2020 március 24., 16:45

A kormány törvényjavaslatában az egyik legnagyobb felháborodást kétség kívül a felhatalmazási törvény váltotta ki, ami a parlament felfüggesztését vagyis a Fidesz teljhatalmát jelentené a döntéshozatalban korlátlan ideig a járványügyi vészhelyzetre hivatkozva. A TASZ (Társaság A Szabadságjogokért) a törvényjavaslat egy másik fontos és rémisztő pontjával is foglalkozik, ami szerkesztőségeket béníthat meg.

A kormány törvényjavaslatában a Büntető törvénykönyvben módosítanák a rémhírterjesztést tényállását miszerint:

Aki különleges jogrend idején nagy nyilvánosság előtt olyan valótlan tényt vagy való tényt oly módon elferdítve állít vagy híresztel, amely alkalmas arra, hogy a védekezés eredményességét akadályozza vagy meghiúsítsa, bűntett miatt egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.A TASZ szerint a kormány ezzel az intézkedésével nem csak az álhírek ellen akar fellépni, hanem így próbálja meg elhallgattatni a kritikus újságírókat. 

„Nyilvánvalónak tűnik, hogy a törvényjavaslat célja, hogy a kormány mentesüljön a nyilvánosság kritikája alól, sőt, az új tényállás a kormányzati intézkedésekkel szemben kritikus szakmai szervezetek elhallgattatására is felhasználható" - írják.  


Szerintük a törvénymódosítás annak fényében válik igazán aggasztóvá, ahogyan a kormány az utóbbi napokban kommunikál a tevékenységét ellenőrizni kívánó sajtóról, illetve az egészségügyi dolgozóknak jobb munkakörülményeket követelő Magyar Orvosi Kamaráról.

Homályosan, nagyon tágan fogalmaz a törvény

A törvényjavaslat ráadásul nagyon tágan van megfogalmazva, nincsenek benne tisztázva nagyon fontos fogalmak.

Például az nem világos, hogy egy büntetőeljárásban kinek kell bizonyítani a tények valódiságát. 

Szintén érthetetlen az elferdítve kifejezés. A TASZ szerint ez magában hordozza annak a veszélyét, hogy az is megvalósítja a bűncselekményt, aki vitatja a hivatalos állami közlések helyességét, pontosságát.

A TASZ szerint a törvényjavaslat alapján nem egyértelmű, hogy a bíróságok pontosan milyen magatartást fognak büntetendőnek ítélni. 

„Jelenlegi formájában a javaslat indoklásából az olvasható ki, hogy a járvánnyal összefüggő intézkedések széles körével kapcsolatban az állami tájékoztatástól a legkisebb mértékben eltérő tájékoztatás esetén is büntetőeljárásra lehet számítani” - írja a TASZ. 

Dermesztőek lehetnek a következmények

A TASZ úgy látja, hogy egy ilyen törvény elfogadása dermesztő hatással járhat. Egyrészt az újságírókat öncenzúrára sarkallhatja, mert nem fogják merni megírni, ha például nincs elég felszerelés, miközben a kormány azt állítja, hogy van.

Ráadásul ha a rendőrség megindítja az eljárást, akár egy teljes internetes lap megbéníthatóvá válik. A büntető eljárásjogi szabályok előírják, hogy a bizonyítási eszközöket le kell foglalni, ami azt eredményezheti, hogy a teljes szerkesztőség informatikai eszközeit, köztük a szervereket is azonnal lefoglalja a rendőrség, ezzel ellehetetlenítve az adott médiaszolgáltató működését. Ehhez még csak bírói végzés sem kell, elég lesz az ügyész hozzájárulása. 

Korábban mi is megírtuk, hogy elutasítjuk a vádakat, miszerint álhíreket gyártunk, ugyanis mi felelősségünk teljes tudatában, az újságírás lehető legszigorúbb szabályait követve számolunk be a valóságról.