"A járvány megállítása közös feladatunk, aki a médiát és az újságírókat akarja korlátozni, az nem a koronavírust tekinti az igazi ellenségnek"

POLITIKA
2020 március 26., 14:12

"Az egész magyar társadalom érdeke, hogy az újságírók a járvány idején is szabadon dolgozhassanak, és ne kelljen fenyegetve érezniük magukat amiatt, hogy a korrekt tényközléseik következtében szabadságvesztésre ítélhetik őket," közölte a Magyar Újságírók Országos Szövetsége a kormány által benyújtott felhatalmazási törvénytervezetről. Az érdekvédelmi képviselet kéri a kormányt, hogy a rémhírterjesztésről szóló passzust vegye ki a tervezetből.

"A járvány megállítása, a veszteségek minimalizálása közös feladatunk, amelyben a sajtó szerepe megkerülhetetlen. Aki ebben a helyzetben a médiát és az újságírókat akarja korlátozni, az nem a koronavírust tekinti az igazi ellenségnek,"

írják. Hozzáteszik: "Magyarországon a rémhírterjesztés büntetőjogi kategória, vagyis aki álhíreket terjeszt, azzal szemben az állam ma is a törvény kellő szigorával tud fellépni (fel is lép: több rémhírterjesztő ellen is indult eljárás az elmúlt napokban, de egyikük sem a professzionális sajtó képviselője volt)."

"Ha a parlament a kormány szándékai szerint kiegészíti a Büntető Törvénykönyvet egy olyan gumiparagrafussal, amely bírói mérlegelés tárgyává teszi, hogy a valós tényeket közlő újságírókat is akár öt év börtönnel lehessen sújtani, azzal semmilyen társadalmi célt nem szolgál."