Nem kötelező többé magassarkút hordaniuk a Japan Airlines női alkalmazottainak

Kényelem
2020 március 26., 16:52

Áprilistól nadrágot és kényelmes cipőt viselhetnek munka közben a Japan Airlines légiutas-kísérői, jelentette be csütörtökön a vállalat. A légitársaság egyike azon első vezető japán cégeknek, amelyek változtatásokat vezetnek be az öltözködési előírásaikban a tavaly elindított #KuToo kampány nyomán.

A kezdeményezés elindítása úta - amelynek nevét a MeeToo és a japán cipő (kutsu) és fájdalom (kutsuu) szavak keverékéből képeztek -, több mint 32 ezren írtak alá egy online petíciót, amelyben arra kérték a japán kormányt, tiltsa meg a vállalatoknak, hogy kötelezővé tegyék női alkalmazottjaik számára a magas sarkú cipő viselését. 

Ez lesz az első alkalom, hogy bevezetjük a nadrágviselést és számos opciót kínálunk a lábbelik esetében is” - nyilatkozta Morimoto Mark, a Japan Airlines szóvivője a Reutersnek.

A légitársaság szerint az áprilisban hatályba lépő változás a cég csaknem 6 ezer női dolgozója számára teszi lehetővé, hogy olyan cipőben dolgozzon, amely a legjobban megfelel az igényeinek, sarokkal vagy sarok nélkül.

A #KuToo kampány rávilágít a nők külsejével szembeni szigorú elvárásokra Japánban, amely 153 országból a 121. helyen végzett a Világgazdasági Fórum (WEF) nemek közötti egyenlőséget vizsgáló legfrissebb Global Gender Gap jelentésében. (Reuters/MTI)