A dán miniszterelnök optimista: április közepétől fokozatosan lazíthatnak a járványügyi intézkedéseken

Egészségügy
2020 március 30., 16:09

Dánia húsvét után fokozatosan lazíthat a koronavírus-járvány miatt bevezetett szigorú intézkedéseken, ha a jelenlegi pozitív tendencia folytatódik és a lakosság az elkövetkező két hétben az ésszerű viselkedésével útját állja a kór terjedésének – mondta Mette Frederiksen dán miniszterelnök sajtótájékoztatón Koppenhágában.

Mette Frederiksen, Dánia szociáldemokrata miniszterelnöke 2019. július 11-én
photo_camera Mette Frederiksen, Dánia szociáldemokrata miniszterelnöke Fotó: Emmanuele Contini/NurPhoto

Azt mondta, a SARS-CoV-2 koronavírus elleni intézkedések hatásosnak bizonyultak, és úgy tűnik, a fertőzés lassabban terjed Dániában, mint amitől eleinte tartottak. Frederiksen szerint ez óvatos optimizmusra ad okot, de a dánoknak be kell rendezkedniük arra, hogy a határok egyelőre zárva maradnak.

Dánia viszonylag korán reagált szigorú intézkedésekkel a járványra. Március 14-én lezárta a határait, bezáratta az iskolákat, az óvodákat, az éttermeket, a kávézókat és a szabadidőközpontokat, és megtiltotta, hogy tíznél többen gyülekezzenek a köztereken.

Frederiksen a múlt héten húsvét végig meghosszabbította az intézkedéseket. A hétvégén arról írt, hogy reméli, nem vesz majd igénybe hónapokat, míg Dániában az élet lassan visszatérhet a szokott kerékvágásba.

Hétfő estig több mint 2500 fertőzöttet és 77 halálesetet jelentettek Dániából. Hírügynökségek szerint a fertőzések valós száma jóval magasabb lehet. (MTI)