Elterjedt, hogy az Ékszer Tv az ATV-n hatvanezer forintért árult 9 deci kéztisztító zselét, de a valóság ennyire nem durva

gazdaság
2020 március 30., 11:20

“Az Ékszer TV-n 60 rugó a literes kézfertőtlenítő” 

- üzente F. egy link kíséretében Amikor elindítottam a Youtube-videót, elképedtem: 

link Forrás

Nagyon úgy tűnt ugyanis , hogy azt látom, hogy 

az ATV-n reklámidőt vásároló Ékszer Tv-ben egy látványosan ripacskodó, magát hatásvadász módon majdnem elsíró alak éppen azon mesterkedik, hogy az adást néző naiv nyugdíjasokra 59899 forintos áron sózzon rá 900 milliliter, vagyis nem egészen egy liter kézfertőtlenítő zselét.

Először az ATV-t kerestem meg, akik először is igazolták, hogy az attika7777 felhasználó által tévéből felvett és kiposztolt videó valódi és az adás tényleg március 29-én vasárnap futott a csatornán. Az ATV sajtósai háttérként elmesélték, hogy az Ékszer TV adásai reklámidőben futnak, egy szerződött ügyfelük külső gyártású élő műsoraként. “Ez nem olyan, mint egy szokásos reklámnál hogy kapsz egy reklámblokkot és megnézed, hogy futhat-e nálad” - magyarázták, azt hangsúlyozva, hogy az Ékszer Tv-nek nincs előzetes egyeztetési kötelezettsége. “Az ATV vezetősége az észrevételeit nem nyilvánosan, hanem közvetlenül osztja meg az Ékszer tv gyártóival” - mondták arra a kérdésre, hogy engedik-e ezt a továbbiakben és nem tesznek-e feljelentést.. 

Ezután sikerült beszélnem Törőcsik Jenővel, az Ékszer Tv tulajdonosával, aki korábban a Budapestről irányított, de világméretű jóstévé-birodalmáról volt híres. 

Törőcsik azt mondta, hogy a műsorban valójában nem 60, hanem 12 ezer forint körüli áron adták el az összes kézfertőtlenítőt, az 59899 forintos ár egyszerűen nem igaz, és szerinte a rosszakaróik miatt terjedt el. 

A műsoraik szerkezete olyan, mesélte, hogy az elején bemutatnak egy magas árat, majd az árral lefelé indulnak el. Törőcsik szerint ebben az esetben azért majdnem 60 ezer forint volt a nyitó ár, mert Olasz- és Spanyországban szerinte jelenleg ennyibe kerül a zselé. De a műsorban végül 11970 forintos árig mentek le és a tulajdonos állítása szerint az összes vevőjük ennyiért kapta meg a 3 darab 300 milliliteres flakonnyi anyagot. (A videót végignézve ott is követhető, ahogy lemegy az ár.)

Törőcsik a kérdésemre többször is azt állította, hogy annyi pénzért, amennyiért ő adja, Magyarországon jelenleg nem lehet kézfertőtlenítő zselét kapni. Az üzletember küldött egy screenshotot a videóból, az igazolandó, hogy tényleg lementek az árral:

de ez magán a kiposztolt videórészleten is ellenőrizhető.

Gyorsan körbeérdeklődtem olyan ismerőseimnél, akik a napokban vettek ilyen típusú zselét - hiszen az árak gyorsan változhatnak. Ez alapján az ugyan nem igaz, hogy nincs olcsóbb a 11970 forintos 900 milliliternél, de az Ékszer TV végső ára semmiképp sem kirívó a patikai-orvosi szerek kategóriájában.

Herczeg kolléga például Zuglóban “a Kuckó fagyizóval szemközti gyógyszertárban” vásárolt ott készített kézfertőtlenítő gélből 77 grammosat 990 forintért pénteken. Ez - ha egy grammnyi zselét egy milliliternek veszünk - 11571 forintos árnak felel meg 900 milliliterre.  

Egy másik zuglói patikában a spray formátumú kézfertőtlenítő 50 ml-es flakonja 999 forint, ami 17982 forint lenne 900 millilterre.

Egy haverom egy orvostól vásárolja, aki a WHO receptje alapján maga gyárt és árul kézfertőtlenítő zselét a saját fb-oldalán és zárt fb-csoportokban. Egy 50 ml-es 750 forint, vagyis 900 ml nála 13500 forintba kerülne.

Egy HÉV megállóközeli szentendrei patikában 1500-ért adják az 50 ml-es lengyel zselét. Ez 900 milliliterre vetítve 27 ezres árat jelent.

Fődi kolléga Szegeden patikában két decis kéztisztítót látott 1800 forintért, ami 8100 forint/900 ml-es árat jelent. Végül egy szegedi húsboltban vett 1000 forintért egy 300 ml-est, ami már csak 3000 forintos ár 900 milliliterre.

Az európai epicentrumok közelében pedig tényleg csúnyán meg tud szaladni a fertőtlenítő zselé ára. Hiteles spanyol és olasz áraim még nincsenek, de B. barátom azt jelentette Lisszabonból, hogy egy 20 ml-es gél szupermarketben ott 7,5 euró, ami már 121 ezer forintos ár lenne 900 milliliter esetében.

Az egész sztoriban az a legjobb persze, hogy a hozzáértő orvosok szerint a filléres szappan pont ugyanolyan alkalmas a koronavírus elleni védekezéshez, a gél árának töredékéért.