Hat napja nem azonosítottak új fertőzöttet Hupejben

külföld
2020 március 30., 03:38

Vasárnap 31 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak Kínában, míg egy nappal korábban 45-öt. A hivatalos tájékoztatóban négy halálesetről számoltak be, írja a Reuters.

A 60 milliós Hupej tartományban, a járvány kiindulási pontjában hat napja egyetlen új fertőzést sem regisztráltak. Itt már feloldották a közlekedési korlátozásokat, és újraindítottak néhány belföldi repülőjáratot is.

Kínában azonban attól tartanak, hogy más országokból érkezők újra behurcolhatják a vírust, ezért továbbra is tiltják a külföldiek belépését, és korlátozzák az országba tartó járatokat is. Az utóbbi időben kínai állampolgárságú emberek, többnyire diákok tértek haza koronavírus-fertőzéssel. 

A kormány most arra ösztönzi az üzleteket és gyárakat, hogy nyissanak ki újra, Hszi Csin-ping elnök különösen a kis és közepes méretű vállalkozások megsegítését ígérte.

Mindez nem azt jelenti, hogy Kínában már teljesen túllennének a járványon. A Reuters egy másik riportban karanténban levő családokról számol be, akik máig nem kaphatták meg a járványban elhunyt szeretteik hamvait, és temetést sem tarthattak. 

Kínában összesen több, mint 80 ezren fertőződtek meg a hivatalos adatok szerint, és 3300-an haltak meg, többségük Vuhanban.