Kezet rázott El Chapo édesanyjával a mexikói elnök

külföld
2020 március 30., 19:45

Nagy botrány lett Mexikóban egy rövid videóból, amelyen a radikális baloldali programmal elnökké választott Lopez Obrador mexikói elnök kezet ráz egy idős asszonnyal.

A nő ugyanis nem volt más, mint az El Chapo (a Köpcös) becenéven elhíresült Joaquín Guzmán édesanyja. Guzmán sokáig Mexikó egyik legrettegettebb és leggazdagabb drogbárója volt, a Sinaola kartell vezére. A kartell több ezer embert gyilkolt meg, és dollármilliárdokat keresett drogcsempészettel.

Az elnök és a 92  esztendős nő egy földúton találkoztak, az elnök állt az út szélén, El Chapo anyja egy autó anyósuléséből szállt ki, kezet fogtak, néhány szót váltottak, amiből annyit érteni, hogy az elnök biztosítja, hogy megkapta a levelét. 

El Chapo többször is megszökött nagyon szigorúan őrzött mexikói börtönökből, pedig 8,8 millió dolláros vérdíjat is kitűztek a fejére. Sikeres szökései a mexikói igazságszolgáltatás korrupságának a szimbólumává váltak. Obrador a korrupció elleni harc szószólójaként lett Mexikó elnöke. 

Guzmánt utoljára 2016-ban fogták el, 2017-ben adták ki az Egyesült Államoknak, és  jelenleg életfogytiglani börtönbüntetését tölti ott.

El Chapo maszk Mexikóban.
photo_camera El Chapo maszk Mexikóban. Fotó: RONALDO SCHEMIDT/AFP

Az elnök azt mondta, hogy egy olyan levélről beszélt, amelyben az anya arra kéri, hogy segítsen közbenjárni az amerikai hatóságoknál, hogy meglátogathassa a fiát a börtönben. Az elnök szerint ez humánus gesztus lenne az USA részéről.

Obrador azt is mondta, hogy semmi baj nincs azzal, ha ő egy "tiszteletreméltő idős hölggyel beszélget", fogott ő már kezet sokkal veszélyesebb bűnözükkel is, akik a mexikói elithez tartoznak, jól öltözöttek, és soha semmi bántódásuk nem esett. 

Mexikóban több ezer ember veszti életét évente a drogkartellek háborúiban. (Reuters)