Máris több 10 ezer európai életét menthették meg a kormányzati intézkedések

Egészségügy
2020 március 30., 16:00

Az Imperial College London – aminek egy korábbi jelentése fordulópontot hozott a brit politikában – egy új tanulmányban 11 európai országot (Ausztria, Belgium, Dánia, Franciaország, Németország, Olaszország, Norvégia, Spanyolország, Svédország, Svájc és az Egyesült Királyság) megvizsgálva arra jutottak, hogy eddig 59 ezer ember életét menthették meg a koronavírus-járvány megfékezésére hozott kormányzati intézkedések.

Vizsgálták a társadalmi távolságtartás, az iskolabezárások, a kijárási korlátozások és a tömegrendezvények tiltásának hatásait, és egy új modell segítségével, számítógépes szimulációval azt számolták, hogy március végéig kb. 21 ezer és 120 ezer közötti halálesetet előztek meg így.

A fertőzések különböző mértékben jelentek volna meg az országokban, míg Spanyolországban a lakosságnak akár 15 százaléka is megfertőződhetett volna, addig Norvégiában csak 0,41.

Így nézett ki az EU-s vezetők múlt csütörtöki chatszobája.
photo_camera Így nézett ki az EU-s vezetők múlt csütörtöki chatszobája. Fotó: Palazzo Chigi sajtóirodája/AFP

Axel Grandy professzor azt mondta, a kormányzati intézkedések máris életeket mentettek. „A pandémia hatása extrém – de sokkal rosszabb lett volna ezek nélkül a beavatkozások nélkül. A beavatkozások elengedhetetlenek a járvány ellenőrzéséhez” – mondta.

De azt is mondták, hogy még korai megmondani, milyen mértékben válnak be az intézkedések, mert 2-3 hét telik el a fertőzés és az esetleges elhalálozás között. (BBC)