Trump 30 nappal meghosszabbította a járványügyi korlátozásokat

külföld
2020 március 30., 02:37

30 nappal meghosszabbítják a két hete meghirdetett, társadalmi távolságtartásról szóló előírások hatályát az Egyesült Államokban, így azok április 30-ig vannak érvényben, írja a CNN. Ez jelentős változás ahhoz képest, hogy Trump elnök múlt kedden még azt mondta, húsvétra szeretné visszaállítani Amerikát a rendes kerékvágásba, és meg volt győződve róla, hogy az intézkedések javíthatatlan károkat okoznak a gazdaságnak. 

A Fehér Ház útmutatása azt javasolja az időseknek, hogy maradjanak otthon, mindenki másnak pedig azt, hogy ne tartsanak tíz fősnél nagyobb összejöveteleket.

photo_camera Fotó: Drew Angerer/AFP

Trump vasárnap arról beszélt, hogy a modellek alapján a koronavírus-járvány halálozási aránya két hét múlva fogja elérni a csúcsot az Egyesült Államokban. Azt reméli, hogy június elsején már a javulás fázisában lesznek. „Június elsejére várhatjuk ezt, akkor már javulni fogunk. Nagyon sok nagyszerű dolog történik majd”. 

A koronavírus által leginkább érintett New York államban már több, mint ezer halálesetet regisztráltak.

A szinte teljesen üres Times Square New Yorkban
photo_camera A szinte teljesen üres Times Square New Yorkban Fotó: ANGELA WEISS/AFP

Anthony Fauci, az amerikai Allergia és Fertőző Betegségek Intézetének (NIAID) vezetője és Trump egyik tanácsadója vasárnap azt nyilatkozta a CNN-nek, hogy 

több, mint százezer amerikai halhat meg a járvány miatt, és milliók fertőződhetnek meg. Trump néhány órával később azt mondta, nem hisz ezekben a számokban, majd a sajtótájékoztatóján Faucit is a pódiumra hívta, aki erre megismételte ezeket a számokat. Fauci szerint a halálesetek száma a korlátozások fenntartásával csökkenthető. Az Egyesült Államokban ugyanakkor nincsenek egységes előírások az üzletek bezárására, az államok különböző hozzáállást mutatnak. A Guardian vasárnapi összesítése alapján úgy tűnik, ebben még a párthovatartozás is számít, a demokrata politikusok általában eddig szigorúbb intézkedéseket hoztak, mint a republikánusok